Bułeczki ala pizza to super pomysł na danie do zabrania na piknik, wycieczkę czy kolację w plenerze. My korzystamy ile się da z ładnej pogody i po pracy staramy się aktywnie spędzać czas. Wtedy do plecaka pakuję takie bułeczki i kolacja z głowy. Możemy ją zjeść nad jeziorem, na działce lub w parku :)
ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- spora szczypta soli
- pół łyżeczki cukru
- łyżka oliwy
sos:
- 3-4 łyżki domowego ketchupu z cukinii —>KLIK
dodatki:
- ok. 100 g tartej mozzarelli
- 50 g pokrojonego salami dobrej jakości
- świeży ogórek
- świeża bazylia cytrynowa
Drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy 2-3 łyżki ciepłej wody i odstawiamy na 10 minut.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.
Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na spory prostokąt.
Smarujemy je sosem i na wierzchu posypujemy mozzarellą, układamy pokrojone salami, i pokrojonego ogórka. Posypujemy listkami bazylli.
Zwijamy jak roladę, delikatnie zlepiamy i za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 2 cm.
Układamy je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego :)
Brak komentarzy