Uwielbiam sosy grzybowe, i gdybym tylko miała więcej czasu na ich przyrządzanie to z pewnością często bym się nimi zajadała. Od czasu do czasu muszę znaleźć chwilę na wyczyszczenie kurek bądź maślaków i postanie chwilę przy patelni, mieszając tak pięknie pachnący sos :)
Lubię gdy kurki są duszone trochę dłużej, bo wtedy ropływają się w ustach a sos jest bardzo kremowy.
- 200 g kurek
- mała czerwona cebula
- łyżka masła klarowanego
- ok. 150 ml wytrawnego białego wina
- pół pęczka posiekanej pietruszki
- kopiasta łyżka musztardy francuskiej
- ok. 250 ml rosołu lub bulionu warzywnego
- łyżka kwaśnej śmietany
- sól i pieprz do smaku
Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle.
Kurki oczyszczamy, delikatnie myjemy i dodajemy na patelnię.
Chwilę podsmażamy z cebulą, zalewamy winem i gdy odparuje dodajemy bulion.
Dusimy pod przykryciem około 20 minut od czasu do czasu mieszając.
Dodajemy posiekaną pietruszkę, musztardę oraz śmietanę i jeszcze chwile dusimy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z ziemniakami.
Smacznego :)
Brak komentarzy