Intensywnie czekoladowy sernik bez glutenu i dodatku cukru. Pyszny, ciemny, rozpływający się w ustach.
Cztery tabliczki czekolady dają mnóstwo słodyczy, więc dodatkowe dosładzanie nie jest już potrzebne. Pamiętajcie aby użyć czekolady dobrej jakości :)
- 400 g serka naturalnego
- 250 g mascarpone
- 150 ml śmietanki 30%
- 3 jajka
- 100 g surowej gorzkiej czekolady (użyłam 2 tabliczki Raw Cocoa)
- 200 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
- skórka starta z całej pomarańczy
- 50 g masła klarowanego
- 2 łyżki surowego kakao
Czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia.
Serek miksujemy z mascarpone, śmietanką, jajkami i skórką z pomarańczy.
Do czekolady dodajemy kakao i mieszamy.
Do masy serowej stopniowo dodajemy roztopioną czekoladę, cały czas miksując.
Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica około 21 cm).
Pieczemy 60 minut w 170 stopniach (na dolnej półce kładziemy żaroodporną formę wypełnioną wodą).
Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Wystudzone wstawiamy do lodówki na noc.
Przed podaniem możemy posypać kakao.
Smacznego :)
Brak komentarzy