Delikatne i kremowe pierogi dyniowe z nadzieniem ze szpinaku i ricotty. Dla tych co lubią lepić :)
- 350 g mąki
- 1/3 szklanki puree z dynii
- 4 łyżki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
nadzienie:
- poł czerwonej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- łyżka masła klarowanego
- 300 g mrożonego szpinaku
- 250 g ricotty
- 30 g świeżo startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Posiekaną w kosteczkę cebulę podsmażamy na maśle.
Gdy się zeszkli dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Gdy szpinak się rozmrozi, dusimy go chwilę po czym zestawiamy z ognia, dodajemy ricottę, parmezan i doprawiamy do smaku.
Odstawiamy do pzrestudzenia.
Składniki na ciasto zagniatamy.
Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki (uwaga! ciasto dynowe jest nieco bardziej wilgotne niż zwykłe i jeśli chcemy użyć do rozwałkowania wałkowarki – sprawdzone na KA – to ciasto musimy odstawić na conajmniej pół godziny).
Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.
Wrzucamy je partiami do gotującej się osolonej wody.
Gdy wypłyną na wierzch gotujemy kilka minut do miękkości ciasta.
Smacznego :)
4 komentarze
Jakiego smaka mi zrobiłaś tymi pierogami :)
To do kuchni marsz :D
Czy ciasto nie potrzebuje jajka?
Do zwykłego ciasta dodaję, ale tu zrobiłam bez.