Pełnoziarnisty makaron z pieczonymi pomidorami i mozzarellą


Sierpień to najlepszy czas na pomidory. Teraz smakują najlepiej, na targach mamy spory wybór różnych odmian. Dlatego dziś zapraszam Was na pyszne danie właśnie z pomidorami w roli głównej. A do tego pełnoziarnisty makaron. Ale nie będzie to taki klasyczny sos pomidorowy, tylko sos z upieczonych pomidorów. Jest bardzo aromatyczny, dzięki ziołom i czosnkowi. Pamiętajcie, aby do pieczenia wybierać mięsiste odmiany pomidorów, ja wybrałam polne.





Pełnoziarnisty makaron z pieczonymi pomidorami i mozzarellą
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki:
  • 1 opakowanie makaronu Lubella Pełne Ziarno z żytem świdry
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 750 g polnych pomidorów
  • 50 g mozzarelli
  • 2 garści czarnych oliwek
  • gałązki rozmarynu
  • świeże listy oregano
  • świeże listki bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:
Duża płaską formę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni.
Pomidory kroimy wzdłuż na pół, solimy i pieprzymy. Pomidory układamy w naczyniu przeciętą stroną do dołu, skrapiamy oliwą, dodajemy zioła i 3 ząbki czosnku. Pieczemy około 1,5 godziny.
Po tym czasie pomidory wyjmujemy z piekarnika, pozwalamy im trochę ostygnąć i gdy są letnie zdejmujemy z nich skórkę.
Cebulę i pozostały czosnek obieramy, cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Oliwki kroimy na 3 części. Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej cebulę, następnie dodajemy czosnek i oliwki. Chwilę przesmażamy. Upieczone pomidory kroimy na mniejsze części, mozzarellę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, solimy, pieprzymy, dodajemy upieczony czosnek i chwilę przesmażamy, aż ser zacznie się topić.
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Gorący makaron mieszamy z  sosem, posypujemy świeżymi ziołami, skrapiamy oliwą i od razu podajemy.

Komentarze