Trwa sezon przetworów. Nie robię dżemów ani kompotów, bo w zasadzie ich nie jadamy, ale jeśli chodzi o przetwórstwo pomidorowe, to właśnie kończę drugą porcję 20 kg. Domowy sos salsa to tegoroczny debiut, ale ponieważ można go użyć i jako dipu, i jako bazy np. do enchilady czy burrito, to na pewno się przyda.

Domowy sos salsa – składniki

  • 5 kg pomidorów podłużnych
  • 1,5 kg papryki
  • ostra papryka (świeża, np. habanero, albo suszona)
  • 3 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 5 łyżek octu jabłkowego
  • 1 łyżka pieprzu
  • 2 łyżki papryki chili

Domowy sos salsa – przepis

Rozgrzej piekarnik do 200 C.

W naczyniu do zapiekania ułóż pomidory, w drugim – paprykę i ostrą paprykę, jeśli masz świeżą.

Piecz około 45 minut, przewracając raz w ciągu pieczenia – skóra na warzywach musi się przypalić.

Pomidory wrzuć do dużego garnka (będziesz w nim mieszać wszystkie składniki, więc proponuję taki o pojemności 7 litrów).

Paprykę włóż do papierowej torby albo do miski, którą następnie przykryjesz folią plastikową. Odstaw ją na co najmniej 20 minut, inaczej obieranie skóry będzie trudne.

Wstaw do piekarnika kolejną porcję pomidorów. Kiedy będą gotowe, dodaj do garnka.

Posiekaj czosnek i cebulę, wrzuć do pomidorów.

Jeśli masz suszoną paprykę, posiekaj ją drobno i dorzuć do garnka.

Teraz wyjmij paprykę z torby / miski i obierz. Wyrzuć szypułki i pestki.

Zmiksuj całość w garnku, dopraw, wymieszaj. Gotuj 15 minut.

Sprawdź smak, dopraw wedle potrzeby, przelej do słoików.

Szczelnie zakręcone słoiki wstaw do piekarnika, nastaw na 125C. Po osiągnięciu tej temperatury odczekaj 30 minut (piekarnik ma być włączony), a potem wyłącz piekarnik i uchyl go. Daj słoikom wystygnąć i przestaw je na półkę, gdzie będą czekać na swoją kolej.