Fritatta to danie które podaję zazwyczaj na kolację, ale w wersji jaką dziś Wam przedstawiam świetnie sprawdziła się na obiad.
W smaku bardzo przypomina hiszpańską tortillę, ale jest przygotowana w zdrowszy sposób. Polecam :)
- pół czerwonej cebuli
- pół pęczka szczypiorku
- łyżka masła klarowanego
- 2 pomidory malinowe
- pół kilo ziemniaków
- 6 jajek
- pół dużego oscypka lub 2 małe
- spora szczypta soli i pieprzu
- łyżka świeżej posiekanej bazylii cytrynowej
Ziemniaki kroimy w kosteczkę i gotujemy do miękkości.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Cebulę i szczypiorek szklimy na maśle, na patelni która nie ma żadnych plastikowych elementów, abyśmy mogli włożyć ją do piekarnika.
Gdy zmiękną dodajemy obrane i pokrojone pomidory, doprawiamy solą i posiekaną bazylią.
Chwilę dusimy, aż woda wyparuje i dodajemy ziemniaki oraz roztrzepane jajka.
Delikatnie mieszamy, ogień zmiejszamy na najmniejszy.
Na wierzchu układamy pokrojonego oscypka i posypujemy pieprzem.
Patelnię wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 8-10 minut, do momentu aż zetnie się środek i góra.
Podajemy z surówkami.
Smacznego :)
Brak komentarzy