3,8K
Kiedyś w książce Marty Dymek przeczytałem o tym genialnym połączeniu kwaśnych jeżyn ze słodkimi burakami. Rozmarzyłem się wtedy na samą myśl i jeszcze tego samego dnia ruszyłem na poszukiwania jeżyn, niestety okazało się, że już było po sezonie i musiałem obyć się smakiem. Przepis siedział gdzieś zaszufladkowany w mojej głowie, czekając kolejnego lata i gdy tylko pewnego sierpniowego poranka podarowano mi całą kobiałkę jeżyn z domowego ogródka, wiedziałem już, do czego część zostanie spożytkowana. W okamgnieniu odpaliłem piekarnik, zawinąłem w folię buraki i upiekłem je do miękkości, później pokroiłem je na cienkie plasterki i ułożyłem niezgrabnie na rukoli razem z cypryjskim serem halloumi, który czekał na dobry moment w lodówce już od jakiegoś czasu. Całość polałem balsamicznym octem i olejem z pestek z dyni i… gdy tylko spróbowałem pierwszy kęs, doznałem nieprawdopodobnej euforii… warto było czekać!
SKŁADNIKI
- 100 g rukoli
- 200 g jeżyn
- 3 upieczone lub ugotowane do miękkości buraki
- 200 g sera halloumi
- 20 ml octu balsamicznego
- 80 ml oleju z pestek dyni
PRZYGOTOWANIE
- Rukolę umyj, osusz i wyłóż na talerz. Buraki pokrój w cienkie plasterki i ułóż na rukoli wraz z jeżynami. Ser halloumi pokrój w plastry i grilluj na złoto z obu stron (możesz użyć do tego celu patelni lub grilla elektrycznego). Umieść go na sałatce.
- Ocet balsamiczny wlej do naczynia i zacznij powoli dolewać oleju z pestek dyni, energicznie mieszając. Dressingiem polej gotową sałatkę.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
18 komentarzy
Na połączenie jeżyn z burakami byśmy nigdy nie wpadły 😀 Bardzo ciekawy zestaw smaków 🙂
Ja też! Na szczęście są tacy, którzy wpadli i podzielili się tym z innymi 😀
To rzeczywiście ciekawe połączenie smaków – jeszcze z tą rukolą i halloumi. Jestem ciekawa rezultatu końcowego 🙂
Myślę, że tego trzeba spróbować, bo żadne słowa nie opiszą tego połączenia 🙂
Chyba dam serowi kolejną szansę,bo narobiłeś mi smaka na taką przystawkę:)raz spróbowałam,ale chyba go źle potraktowałam i był bardzo niesmaczny:/
Halloumi niesmaczny? Niemożliwe! Musiałaś zrobić jemu jakąś krzywdę! 😛 Sam w sobie, w tostach czy grillowany jest niesamowicie smaczny. Daj mu kolejną szansę, koniecznie 😉
Za jeżynami nie przepadam, ale za resztą składników jak najbardziej, więc wybaczyłabym obecność tych kwaśnych owoców:)
Tutaj jeżyny grają znaczącą rolę, ale myślę, że jeśli ich nie lubisz, to możesz je ewentualnie zastąpić malinami. Też powinno być bardzo smacznie 🙂
A u mnie krzaczek jeżyn pięknie się prezentuje w ogrodzie. Już wiem, do czego je wykorzystam :-).
Będę zaszczycony jeżeli jeżyny z Twojego krzaczka pojawią się w moim daniu 🙂
Wygląda bardzo apetycznie 🙂 uwielbiam jeżyny 🙂
Ja też! ^^
Muszę "upolować" jeżyny, bo to carpaccio wygląda fenomenalnie. Bardzo ciekawy jestem smaku 🙂
Jest niesamowity! Sam nie wierzyłem, że to połączenie jest tak dobre, aż nie spróbowałem 😀
Apetycznie się prezentuje 🙂
Cieszę się 🙂
jeżyny i buraki?
intrygujące na tyle, że chyba sie skuszę:)
gorzej będzie ze serem, mogę go zamienić na inny?
Myślę, że najlepiej naszym polskim oscypkiem – tym białym, niewędzonym. Można też wykorzystać ser kozi twardy lub w roladzie – będzie pasował, ale wtedy już trzeba pominąć etap grillowania. 😉