wtorek, 9 sierpnia 2016

Sałatka szwedzka

Sałatkę szwedzką bardzo lubię jako dodatek do obiadu, hot-dogów oraz na kanapki. Dlatego też nie może jej zabraknąć w zimowych zapasach. W tym roku wypróbowałam z przepisu Kasi, ale na to jak smakuje niestety muszę trochę poczekać bo sałatka musi się "przegryźć".



Składniki:
  • 5 kg ogórków
  • 5 litrów wody
  • 0,5 szkl soli morskiej
  • Zalewa:
  • 2,5 l wody
  • 6 szkl octu
  • 6 szkl cukru
  • Do każdego słoika:
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 3 kulki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki gorczycy
Przygotowanie:
Ogórki umyć, zalać zimną wodą i odłożyć na około pół godziny. Po tym czasie pokroić w cienkie plasterki. Wodę połączyć z solą, zalać ogórki i zostawić na 3-4 godziny. Ogórki odcedzić, przełożyć na durszlak lub sitko i pozostawić do odsączenia. Umyte i wyparzone słoiki napełnić odsączonymi ogórkami. Do każdego słoika dodać przyprawy.
Składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewę rozlać do słoików. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 minut.


Przepis - Gotuję, bo lubię

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz