Kategorie
- Mięsa
- Grill
- Zupy
- Dla dzieci
- Ciepłe dodatki do obiadu
- Dużo i do syta
- Dania bez mięsa
- Ryby i owoce morza
- Kluchy, pierogi & naleśniki
- Zapiekanki
- Makarony
- Pizze
- Przekąski i przystawki
- Domowe wędliny
- Sałatki i surówki
- Dietetyczne
- Sosy i dipy
- Napoje & koktajle
- Przetwory
- Ciasta i desery
- Święta i okazje
- Moim okiem
Kurczak z cytryną, czosnkiem i tymiankiem
Piątek, 5 sierpnia 2016Składniki:
- Kurczak 1 szt ok. 1,7 kg
- Czosnek 4 ząbki
- Cytryna 1 i ½ szt
- Tymianek suszony 1 i ½ łyżki
- Tymianek świeży garść
- Oliwa z oliwek 3 łyżki
- Sól 1 łyżka
- Pieprz ½ łyżeczki
Soczysty, miękki i rozpływający się w ustach kurczak o lekko cytrynowym smaku i aromacie czosnku i świeżego tymianku. Mięso jest bardzo delikatne a skórka chrupiąca, świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami i sezonową sałatką.
Przygotowanie
1. Z kurczaka obcinam szyję i lotki, myję go i osuszam.
2. Do miseczki wciskam czosnek, dodaję suszony tymianek, sól, świeżo mielony pieprz, oliwę z oliwek i mieszam składniki.
3. Marynatą dokładnie smaruje kurczaka z każdej strony z zewnątrz i w środku.
4. Cytryny bardzo dokładnie myję, sparzam je wrzątkiem i osuszam, jedną cytrynę kroję na ćwiartki i wkładam je do środka kurczaka, dodaję też świeży tymianek.
5. Spinam kurczaka wykałaczkami a nogi związuję sznurkiem spożywczym, będzie ładnie wyglądał po upieczeniu.
6. Tak przygotowanego kurczaka przekładam do naczynia żaroodpornego i zostawiam na 4-5 godzin w temperaturze pokojowej.
7. Po tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 st C , z połowy drugiej cytryny kroję cztery plasterki, resztę kroję na małe kawałki.
8. Plasterki cytryny układam na kurczaku, kawałki wrzucam do naczynia żaroodpornego, dodaję też jeszcze kilka gałązek tymianku.
9. Kurczaka wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 2 godzin, po ok. 45 minutach pieczenia ściągam plasterki cytryny i polewam mięso powstałym sosem.
10. W trakcie pieczenia kilka razy polewam kurczaka sosem a ostatnie 10 minut piekę go w temperaturze 200 st C aby skórka się przyrumieniła.
Dodaj swój komentarz
Zaloguj się, aby skomentować przepis.
Komentarze (0)
Bądź pierwszą osobą, która podzieli się z nami swoją opinią.