Coś dla fanów puszystych i zarazem wilgotnych ciast kakaowych. Smakuje zupełnie jak murzynek, a przyrządza się je o wiele szybciej i nie zawiera tak dużej ilości masła.
Odrobina oleju rzepajkowego i dodatek powideł załatwiają sprawę :)
Przepis znalazłam na blogu Przepisy z serca domu —>KLIK. U siebe dodałam mniej cukru, polecam :)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 szklanki mleka
- 3 kopiaste łyżki powideł śliwkowych (użyłam tych—>KLIK)
- 1/4 szklanki oleju
- niepełne pól szklanki cukru trzcinowego
- 3 łyżki surowego kakao
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Stopniowo dodajemy mleko, olej i powidła.
Następnie wymieszane suche składnikii miksujemy na gładką masę.
Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka).
Smacznego :)
Brak komentarzy