Krewetki w sosie maślano-czosnkowymKrewetki w sosie maślano-czosnkowym to klasyk, któremu trudno się oprzeć. Ja zajadam je najczęściej z makaronem, ale idealnie sprawdzi się też świeża, chrupiąca bagietka. Bardzo prosty sos (choć nieco kaloryczny) jest idealny do maczania. A same dodatki to nic wymyślnego. Jednak chyba nie ma nic bardziej odpowiedniego do krewetek niż masło, czosnek, pietruszka i cytryna. Idealne danie na rozpoczęcie przygody ze skorupiakami.

Krewetki w sosie maślano-czosnkowym:

  • ok. 500 g świeżych lub mrożonych krewetek (nie gotowanych – powinny być szare)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki masła
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • odrobina ponad 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina
  • szczypta płatków chilli (można pominąć)
  • skórka otarta z połowy niewoskowanej cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • do podania: ugotowany makaron lub świeża bagietka

Krewetki (jeśli mamy mrożone to najpierw rozmrażamy przez noc w lodówce) dokładnie myjemy, osuszamy i obieramy z pancerzy oraz odnóży (możecie obrać też ogonki, które są niejadalne – ja je zostawiłam, ponieważ ładniej się prezentują). Nacinamy krewetki ostrym nożykiem wzdłuż grzbietów i wyciągamy ciemne nitki, czyli przewody pokarmowe. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, oliwę, płatki chili (jeśli używamy), skórkę otartą z wyparzonej wrzątkiem cytryny i szczyptę soli. Gdy masło się rozpuści, wrzucamy czosnek, podsmażamy ok. 10 sekund i wrzucamy krewetki. Rozkładamy je równomiernie na patelni i po chwili wlewamy wino oraz dodajemy sok z cytryny. Gotujemy ok. 2 minuty, po czym przekręcamy krewetki na drugą stronę i gotujemy jeszcze minutę. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Od razu podajemy z ugotowanym makaronem (należy go wmieszać) lub pieczywem. Przed podaniem oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Warto podać też cząstki cytryny, aby można było ewentualnie doprawić danie dodatkowym sokiem.

Krewetki w sosie maślano-czosnkowym

Krewetki w sosie maślano-czosnkowym

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!