Lekki warzywny pasztet z bobu. Bardzo dobry jako osobna przekąska lub dodatek do pieczywa. Polecam :)
Przepis pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię—>KLIK. U mnie z maleńkimi zmianami.
- 1 kg bobu
- średnia cukinia
- 2 marchewki
- pietruszka
- por (biała część)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- łyżeczka majeranku
- 1/4 łyżeczki cayenne
- sól i pieprz
- 2 kopiaste łyżki kaszy manny
- 3 jajka
Bób gotujemy do miękkości (ok. 10 minut), po czym zalewamy go zimną wodą i obieramy.
Cukinię pozbawioną gniazd nasiennych ścieramy na tarce. Tak samo postępoujemy z marchewkami i pietruszką.
Cebulę i pora drobno siekamy i podsmażamy na oleju.
Gdy zmiękną dodajemy starte warzywa, przyprawy i posiekany czosnek.
Dusimy aż warzywa zmiękną i odparuje z nich woda.
Ugotowany bób miksujemy z jajami.
Do powstałej papki dodajemy kaszę mannę i podsmażone warzywa.
Mieszamy i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
Całość pieczemy godzinę w 180 stopniach.
Studzimy i odstawiamy do lodówki na całą noc.
Smacznego :)
Brak komentarzy