wtorek, 12 lipca 2016

Jagodzianki

Gdy tylko pojawiają się jagody, od razu myślę o pysznych, słodkich bułeczkach z jagodami- uwielbiam je :)   Przepis na nie znalazłam tutaj



Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 3-4 g suszonych drożdży Dr. Oetker,
  • szczypta soli,
  • 125 ml mleka (letnie),
  • 1 jajko,
  • 30 ml oleju,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
dodatkowo:

Przygotowanie: 

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, następnie wbijamy jajko, wlewamy letnie mleko i olej. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt klejące, można podsypać mąką. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dzielimy ciasto na 8 części. Z każdej formujemy kulkę i rozpłaszczamy w dłoniach na placek. Na środek nakładamy jagody wcześniej wymieszane z cukrem i mąką ziemniaczaną. Zawijamy ciasto w kulkę i formujemy na kształt podłużnej bułeczki. Układamy na blaszce i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Bułeczki pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.

Po ostudzeniu polewamy lukrem (wg. przepisu na opakowaniu).

3 komentarze: