lipca 12, 2016

Dżem agrestowy z wanilią

    Jeśli lubicie kwaśne dżemy, koniecznie uzbierajcie lub kupcie trochę agrestu. Do proponowanego dziś przepisu śmiało można wykorzystać agrest dojrzały, który to często do produkcji dżemów jest nieodpowiedni. Agrest twardy zawiera duże ilości pektyny, czyli substancji żelującej. Używają owoców dojrzałych. pektynę musimy dodać. A tę znajdziecie w produktach typu Żelfix lub w cukrach żelujących Dr. Oetker


dżem z dojrzałęgo agrestu




Składniki:
  • 1 kg dojrzałych owoców agrestu
  • 1 laska wanilii
  • 1 opakowanie cukru żelującego 2:1 Dr.Oetker




Wykonanie:
Owoce agrestu oczyścić z szypułek i dokładnie opłukać.  Owoce umieścić w szerokim rondlu lub garnku i pognieść przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Część owoców można pozostawić w całości.
Laskę wanilii przeciąć na pół i wydobyć nasiona. Nasiona i laskę wanilii dodać do agrestu.

Wsypać cukier żelujący 2:1, dokładnie wymieszać. Zagotować owoce z cukrem. Od momentu zagotowania, gotować jeszcze 3 minuty.


Po tym czasie zdjąć garnek z palnika. Jeśli na wierzchu dżemu zgromadziła się piana, pomieszać dżem  energicznie, aż piana zniknie. Ewentualnie zebrać nadmiar piany łyżką.

Dżem przekładać do słoiczków, od razu zakręcać.



RADA: nigdy nie stawiam moich dżemów "do góry nogami" Nie lubię ubrudzonych nakrętek. Zamiast tego przykrywam dżemy małym kocykiem i pozostawiać do wystygnięcia. W ten sposób przetwory doskonale się wekują.





Smacznego !

1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo