poniedziałek, 4 lipca 2016

Gołąbki pieczone w piekarniku

Pewnie większość z Was robi gołąbki w garnku, choć słyszę że co raz więcej osób robi je w piekarniku- jednak co dom to inny przepis :) Przyznam Wam się, że w tym roku robiłam już 2 razy gołąbki w piekarniku i już na pewno w garnku ich robić nie będę :) W smaku przepyszne- wystarczy tylko ułożyć na blaszce, zalać sosem i piec 1,5 godziny :) Polecam też moje gołąbki bez zawijania- z kapustą w środku


Składniki:

  • 1,4 kg mięsa mielonego,
  • 2 woreczki ryżu (po 100g),
  • 1 młoda kapusta,
  • 2 jajka,
  • 1 duża cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz.
sos:
  • 2 x sos pomidorowy Passata 500g- kupiony tutaj w Biogo.pl,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2-3 ziela angielskie,
  • sól,
  • pieprz. 

Przygotowanie: 

Z kapusty młodej wycinamy ostrym nożem głąb. Główkę kapusty wkładamy do garnka z wodą i obgotowujemy, przekręcając- tak by liście ładnie odchodziły. Ściągamy po kolei liście z kapusty.

Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Do mięsa dodajemy ostudzoną cebulkę, ryż oraz wbijamy jajka, dodajemy czosnek drobno posiekany, sól i pieprz. Mieszamy mięso. Z liście wycinamy stwardniałe części. Na liście kapusty nakładamy farsz i zwijamy- najpierw liść od dołu, potem od góry i boki. Na blaszce układamy 2-3 liście kapusty i na nich układamy ciasno gołąbki złączeniami do dołu.

Sos: W rondelku gotujemy sos pomidorowy z przyprawami.

Gorącym sosem zalewamy gołąbki, przykrywamy folią aluminiową (u mnie wyszło ok. 12 dużych gołąbków). Pieczemy w 180 stopniach przez 1,5 godziny. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze na 15 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.



5 komentarzy:

  1. Dzięki za przepis, w tygodniu zrobię! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wyglądają, pieczone gołąbki właśnie uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Gołąbki najbardziej smakują na drugi dzień, tak samo jak bigos. Ciekawe w czym tkwi sekret...

    OdpowiedzUsuń