Ciasto czekoladowe z kremem adwokatowym i owocami

Mocno czekoladowe, ciężkie i zbite ciasto pokryte pysznym, lekkim kremem z serka mascarpone, bitej śmietany i adwokata. Udekorowane dowolnymi owocami sezonowymi. Ja użyłam malin, czereśni i truskawek. Chcąc jeszcze bardziej wzbogacić ciasto, możecie kawałki przed podaniem polać z wierzchu dodatkowo adwokatem.

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 200g masła
  • 200g czekolady gorzkiej
  • 120g cukru
  • 3 jajka
  • 250ml maślanki
  • 300g mąki pszennej
  • 50g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100ml gęstego adwokata

Dodatkowo:

  • świeże owoce sezonowe

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło, połamaną na kawałki czekoladę i cukier roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
  2. W misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. Do lekko ciepłej lub chłodnej masy, miksując, dodawać po kolei po jednym jajku. Następnie dodać maślankę. Zmniejszyć obroty na najmniejsze i dodać mieszankę mąki. (Po dodaniu mąki miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników).
  4. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Wyłożyć ciasto.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C,  do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył). Pod koniec ubijania dodać cukier puder, a na końcu wlać cienkim strumieniem adwokata.
  7. Krem wyłożyć na zimne ciasto. Udekorować owocami.
  8. Przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Ciasto czekoladowe z kremem adwokatowym i owocami

Ciasto czekoladowe z kremem adwokatowym i owocami

Ciasto czekoladowe z kremem adwokatowym i owocami