22 czerwca 2016

Mleko roślinne z pestek dyni

Napój roślinny z pestek dyni
Do tej pory robiłam już domowe napoje roślinne z owsa, kokosa, migdałów, sezamu, słonecznika, orzechów
O zrobieniu mleka roślinnego z pestek dyni myślałam już od bardzo dawna, ale pestki te wydawały mi się zbyt intensywne w smaku, żeby zrobić z nich smaczne mleko. 
Postanowiłam jednak spróbować i jak się okazało, smak pestek nie jest mocno wyczuwalny, a więc mleko można spokojnie dodawać do koktajlu czy kawy - na pewno nie zdominuje ich smaku. 
Podaję ten napój także mojemu dziecku, dla zdrowia (mleko z pestek dyni to świetne źródło magnezu, cynku, fosforu, żelaza) oraz profilaktycznie anty-pasożytniczo.
Zauważyłam, że jest mniej trwałe od pozostałych napojów roślinnych, więc najlepiej spożyć je w przeciągu 2 dni. Najlepsze jest lekko dosłodzone.

  • 1/2-3/4 szklanki pestek dyni (zachęcam za pierwszym razem użyć mniejszej ilości)
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki cukru kokosowego (opcjonalnie domowego cukru waniliowego lub kilka daktyli)
  1. Pestki dyni namocz w wodzie przez 2-3 godziny.
  2. Odcedź i przełóż do blendera kielichowego.
  3. Dodaj pozostałe składniki i blenduj długo, do uzyskania aksamitnego płynu.
  4. Odcedź przez bardzo drobne sitko. Jeśli zostanie dużo pulpy, wrzuć ją ponownie do blendera i zmiksuj z odrobiną wody. 
  5. Mleko przelej do słoika i przechowuj w lodówce przez ok. 2-3 dni. 
  6. Na drugi dzień, na dnie słoika osiądzie osad, nie mieszaj go i używaj tylko płynu z góry.

13 komentarzy:

  1. Zainspirowałam się Twoim wpisem, Wypróbuję , bo lubię pestki dyni.
    Przeciw pasożytom działają najlepiej jak są świeże, ale myślę ,że spożywane systematycznie i codziennie też działają.
    Pozdrawiam czwartkowo !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krystyna, tak, najskuteczniejsze działanie przeciw pasożytom mają oczywiście świeże pestki. A systematyczne podjadanie pestek dyni, oprócz dostarczenia wartościowych składników odżywczych, może działać zapobiegawczo przeciw pasożytom.
      Pozdrawiam:).

      Usuń
  2. Świetna sprawa to mleko. Spróbowałam i jestem zachwycona.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anka, dziękuję za komentarz:). Cieszę się bardzo, że zrobiłaś mleko z pestek dyni i że zasmakowało :). Zachęcam też do przygotowania innych wersji napojów roślinnych, które znajdziesz na blogu.

      Usuń
    2. Na pewno spróbuję :) Dziękuję za wszystko :)

      Usuń
  3. uwielbiam mleka roslinne ,bowiem jwstem bezglutenowa i jak odkryje jakies nowe to chetnie robie aby miec cos nowego,dziekuje 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mogłam pomóc w odkryciu nowego smaku :).

      Usuń
  4. Jaka jest kalorycznosc i makro takiego mleka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie wiem. Na pewno jest w nim trochę tłuszczu i kalorii, ze względu na pestki, ale i przy okazji mnóstwo wartościowych składników mineralnych.

      Usuń
  5. Dziękuję za wpis. Czy próbowałaś robić mleko z makuchu po tłoczeniu olejów? Bo mam nadmiar i zastanawiam się czy będzie ok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie mam prasy do oleju :(. Ale gdybym miała, to z resztki wysuszyłabym w piekarniku i zrobiła później mąkę, albo jakieś kulki mocy (mix z daktylami).

      Usuń
  6. A czy można robić mleczko z płatków żytnich lub jęczmiennych? Ktoś próbował?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z każdych płatków można zrobić, ja np. robiłam z owsianych.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).