3,7K
Latem mógłbym się żywić tylko i wyłącznie sałatkami. Wszystkie warzywa na straganach aż się proszą, by wziąć je do koszyka, a następnie w finezyjny sposób ułożyć na sałacie. Lato kocham właśnie za te wszystkie kolory i smaki, których dostarcza nam matka natura. Dzisiejsza sałatka to wbrew pozorom nie tylko zielenina! To przede wszystkim sycące: bób i młode ziemniaki, które czynią z niej pełnowartościowy posiłek. Z powodzeniem możecie ją również podać na grilla – będzie jak znalazł! Duża micha takiej sałatki to porządna dawka szczęścia i witamin. PS. Sałatkę można łatwo zweganizować, zamieniając jogurtowy dressing na oliwę z oliwek i sok z cytryny. Będzie równie pysznie!
SKŁADNIKI
Sałatka:
- 1 kg młodych ziemniaków
- ½ kg bobu
- 1 czerwona cebula
- 1 długi ogórek
- 2 żółte pomidory śliwkowe
- 1 główka ulubionej sałaty (u mnie rzymska)
- ½ pęczku mięty ogrodowej
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- ½ łyżeczki płatków chili
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Dressing:
- 1 kubek jogurtu greckiego (400 g)
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
Sałatka
- Ziemniaki umyj z ziemi pod bieżącą wodą (nie obieraj). Większe okazy poprzekrawaj na połówki. Włóż je do miski, zalej olejem, posyp solą, tymiankiem oraz płatkami chili i dokładnie wymieszaj.
- Wysyp je następnie na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz około 40 minut w 200°C. W tym czasie ugotuj bób (około 5-7 minut). Następnie schłodź go w zimnej wodzie i obierz.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka, pozostałe warzywa umyj. Pomidory pokrój w ósemki, ogórka w kostkę, a sałatę porwij na kawałki. Na każdym talerzu ułóż część sałaty i poukładaj wszystkie pokrojone warzywa. Ziemniaki wyjmij z pieca i wyłóż na sałatkę (możesz je również pokroić na mniejsze cząstki).
- Posyp wszystko świeżo siekaną miętą.
Dressing
- Ząbki czosnku zetrzyj na tartce, dodaj do jogurtu i wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Dressingiem polej gotową sałatkę.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
24 komentarze
Jeszcze nie jadłam bobu w tym roku, ale po zobaczeniu tego przepisu mam ochotę czym prędzej pobiec do warzywniaka! 🙂
I o taki efekt właśnie mi chodziło! 😀
Oda do zieleniny;)
Jak najbardziej, w końcu jedzenie zielonego najbardziej cieszy 😀
Ile dobrego:)
Ma się rozumieć! 😀
U nas bób jest ostatnio na topie a taka sałatka jeszcze z młodymi ziemniaczkami musi smakować super 😀
W końcu mamy na niego sezon, więc trzeba korzystać! 😀
ta sałatka to poezja… czy mozesz zostać moim prywatnym kucharzem? 🙂
Myślę, że to da się zrobić! ;D
w składnikach widzę wszystko to co lubię to i sałatka na bank będzie mi smakowała 🙂
Bardzo się w takim razie raduję 😉
Fajowa 🙂 tymczasem zajadaliśmy się może mało elegancko samym bobem 😀
Oj tam zaraz mało elegancko, ja przy obieraniu bobu do tej sałatki sam zjadłem chyba z połowę 😀
Świetna sałatka! Idealnie dopasowana do moich kubków smakowych:D
Bardzo mnie to cieszy! 🙂
Jeśli nie zjemy tej całej michy bobu, która czeka na nas w kuchni (a będzie ciężko..) to na pewno spróbujemy Twojej sałatki 🙂 Super!
Haha, to mam nadzieję, że uda się Wam zachować chociaż garstkę! 😀
Super! Lubię takie niebanalne sałatki :))
To się cieszę 😉
Czesc! Chcialabym te salatke przygotowac na grilla. Czy podana zupelnie na zimno jest rownie smaczna? I jeszcze, jak dlugo wczesniej mozna by ja przygotowac, aby nie zrobila sie nieswieza?
Cześć Magdalena!
Tak, podana na zimo smakuje równie dobrze, chociaż polecam nie schładzać ziemniaków w lodówce (resztę składników można, a ziemniaki lepiej, aby miały temperaturę pokojową). Dobrze przygotować ją w dniu podania, albo zrobić całą sałatkę dzień wcześniej i same ziemniaki upiec już przed grillem (one najszybciej tracą świeżość i przestają być chrupiące). Oczywiście sałatkę polewamy już dressingiem dopiero na miejscu przed podaniem. 😉
Pozdrawiam!
Łukasz
Dziekuje za szybka odpowiedz! Pozdrawiam 🙂
Zawsze staram się odpowiedzieć najszybciej, jak jest to możliwe 😉 Udanego grillowania!