Ciasto ucierane z truskawkami
- 175 g masła
- 175 g drobnego cukru
- 3 jajka
- 175 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 125 g truskawek, pokrojonych na niewielkie kawałki
Piekarnik nagrzewamy do 170 st C, lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o długości 25 cm
Masło i cukier ucieramy, aż będą gładkie, dodajemy kolejno po jednym jajku i dalej ucieramy. Suche składniki mieszamy. Dodajemy połowę, mieszamy, po czym dodajemy resztę i mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy jogurt, mieszamy, oraz pokrojone truskawki i lekko mieszamy. Ciasto wykładamy do foremki i pieczemy ok 50 - 60 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
Ucierane na lato, jak znalazł :) Uwielbiam waniliowość i maślaność ciasta złamane owocową nutą :)
OdpowiedzUsuńWanilli w tym cieście co prawda nie ma, ale maślaność jest dość wyraźna :)
Usuńwygląda przepysznie:) jak miło, że piszesz, normalnie tęskniłam za Twoimi przepisami:)
OdpowiedzUsuńOoo, jak miło, dziękuję :) Postaram się troszkę częściej pisać, chociaż nie mam ostatnio czasu na moje hobby, ale wygrzebię trochę archiwalnych zdjęć i przepisów ;-)
UsuńPiękne ciasto i te małe łapki cudowne!
OdpowiedzUsuńPozdrowionka Ewenko :*
A czy nie jest za dużo masła na taką ilość mąki?
OdpowiedzUsuń