środa, 15 czerwca 2016

Płatki drożdżowe i wegański parmezan, czyli...


Platki drożdżowe i wegański parmezan




... jedno mnie zachwyciło, drugie niekoniecznie;)

Płatki drożdżowe (drożdże nieaktywne) dotąd kojarzyły mi się z  czymś albo pozbawionym smaku, albo o smaku (jak sama nazwa wskazuje) drożdżowym, który nie należy do moich ulubionych.
Nie przychodziło mi jednak do głowy, żeby to moje przekonanie zweryfikować. Ale przyszło, gdy napotykając się na wzmianki o nich coraz częściej, postanowiłam im się przyjrzeć bliżej i okazało się jakie dobroczynne właściwości kryją w sobie. Przede wszystkim
zawierają zestaw witamin z grupy B i całe bogactwo substancji mineralnych: fosfor, cynk, cyna, magnez, mangan, żelazo, potas, selen, chrom. To prawdziwa bomba odżywcza, nie dziwię się więc ich coraz większej popularności.
Kupiłam i zobaczyłam
jak
bardzo się myliłam co do ich smaku! Bardzo! Te płatki są pyszne! 
Rzuciliśmy się na nie wszyscy, co nie jest częste w naszej rodzinie, a co może świadczyć jakie te płatki są uniwersalne smakowo;)
N
ajpierw jedliśmy je solo popijając wodą, ale że przyklejają się do zębów i podniebienia masakrycznie, to zaczęłam dodawać je do różnych potraw, zarówno słodkich, jak i pikantnych. Sypałam gdzie się dało i wszędzie pasowały.


Tutaj moje autorskie zestawienie z z serem białym, granolą i miodem - to cud miód prawdziwy!


Platki drożdżowe i wegański parmezan


Tutaj w surówce z sałaty (z mojego ogródka), ogórków małosolnych, rzodkiewki i kalarepki z dodatkiem  oliwy, octu jabłkowego i soli:


Platki drożdżowe i wegański parmezan


Tutaj na słodko z musem z awokado, banana i kakao: 


Platki drożdżowe i wegański parmezan

 
A potem wpadłam na coś takiego jak właśnie wegański parmezan i przecież nie mogłam nie zrobić.
Przepisów jest dużo, różnią się i składem (dodawane są np. orzechy nerkowca i różne przyprawy), ale i stosunkiem płatków do reszty składników.
Ja zrobiłam w takich proporcjach, żeby było sporo płatków, nie tylko ich dodatek. 


Składniki:
*  garść migdałów
*  3 pełne łyżki płatków drożdżowych
*  kurkuma, sól  himalajska, pieprz



Najpierw namoczyłam migdały, potem je sparzyłam i obrałam. Wrzuciłam do blendera z pozostałymi składnikami.  Ponieważ moje migdały nie były suche, to wyszła mi dość grudkowata mieszanka, zostawiłam więc ją rozłożoną cienką warstwą na talerzu i po wyschnięcia ponownie zmieliłam. 
  

Platki drożdżowe i wegański parmezan

Platki drożdżowe i wegański parmezan


Użyłam, podobnie jak samych płatków, do posypania surówek i warzyw, ale mnie nie zachwycił smak takiej mieszanki, moim zdaniem daleko jej do parmezanu.
Zdecydowanie bardziej mi smakują same płatki:)


Tutaj jako posypka do gotowanego na parze kalafiora:


Platki drożdżowe i wegański parmezan


I jeszcze uwaga: przy zakupie płatków dobrze jest sprawdzić skład, bo są na rynku takie z dodatkiem słodu, a to niekoniecznie jest tutaj potrzebne.
Podobno też mogą różnić się mocno smakiem, ja dotąd miałam płatki z 2 firm: Batom i DrPelc. Jedne i drugie są bardzo smaczne, te drugie mniej się kleją, gdy się je spożywa solo i mają dodatkowo bardzo korzystną cenę (mam na myśli nie te eco, bo jest i taka wersja, ale jej nie próbowałam, choć pewnie się kiedyś skuszę, bo sądząc z komentarzy jest jeszcze lepsza smakowo niż wersja tradycyjna).





"Książką można czytelnikowi głowę, owszem, przemeblować – o tyle, o ile jakieś meble już w niej przed lekturą stały."
Stanisław Lem


 

5 komentarzy:

  1. Ja uwielbiam ten parmezan do wszelkich potraw z pomidorami, zapiekanek i pizz.. Na ciepło ..
    Żeby nie tracić wartości posypuje tuż po wyjęciu z piekarnika...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie jednak same płatki smakują bardziej, czuję wtedy ten serowy posmaczek:)

      Usuń
  2. Poproszę o dopisek dla MM ..

    OdpowiedzUsuń
  3. Przypadkiem trafiłam na takie płatki i nie miałam pojęcia, co konstruktywnego z nimi zrobić. Dzięki za podpowiedzi :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!