Sosy i dodatki

Pasta z groszku (na kanapki)

12 czerwca 2016

Pasta z groszku sprawdzi się doskonale na wszelkiego rodzaju kanapkach lub przekąskach z ciasta francuskiego. Ja zajadam się przez ostatnie dwa dni, a to połączenie smakowe poleciła mi koleżanka. Szczerze mówiąc nie spodziewałam się tutaj wielkiego zachwytu nad smakiem, średnio lubię takie pasty – np. jajeczną zjadam może 2-3 razy w roku. Serio! Ta pasta z groszku przypomina mi nieco hummus, który uwielbiam. Oczywiście nie dodałam tutaj dodatkowego tłuszczu czy pasty sezamowej, ale serek śmietankowy i czosnek w zupełności wystarczają. Jeśli szukacie pomysłów na pasty do pieczywa to koniecznie wypróbujcie tej, naprawdę jest smaczna.

Myślę, że zamiast serka możecie dodać np. odrobinę śmietany/jogurtu naturalnego, jeśli chcecie wzbogacić smak to zamiast czosnku dodajcie kroplę tabasco – na pewno wzmocni smak! Tę pastę możecie podać z pieczywem, ale również jako dodatek do wytrawnych placków czy np. naleśników.

Składniki:

  • 1 łyżka serka śmietankowego (Almette/Philadelphia – co wolicie)
  • 200g świeżego groszku/odsączonego groszku z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Groszek blendujemy z serkiem i czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy z ulubionym pieczywem.

Pastę z groszku przechowujemy w lodówce.

pasta z groszku (1 of 1)-2

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply Aga 29 lipca 2016 at 08:07

    Ciekawy przepis, muszę wypróbować 🙂 Uwielbiam pastę z groszku ale robię ją w trochę inny sposób: ser feta, groszek zielony plus szczypiorek i pieprz. Wychodzi naprawdę super 🙂

  • Zostaw komentarz