czerwca 07, 2016

Ryżowa zapiekanka z truskawkami

   Sezon truskawkowy - rozpoczęty ! Kocham, kocham, kocham ...
Jedne z najlepszych, najbardziej wyczekiwanych owoców. Doskonałe do wielu wypieków, deserów, sałatek, koktajli. W sezonie zjadam je bardzo często na śniadanie, dodając do porcji owsianki lub jaglanki, do jogurtu z granolą, do omletu, placuszków, twarożku i ... długo by wymieniać ;)

Dzisiejszy przepis polecam szczególnie kuchennym leniuszkom. Nie napracujecie się, a efekt ostateczny, czyli gotowa zapiekanka z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Zapiekankę podawajcie na ciepło, polaną jogurtem lub śmietaną, posypane cukrem. Z kolei podawana za zimno, zastępuje ciasto. Posypcie ją cukrem pudrem i zajadajcie do kawy.

Pamiętajcie, gotując następnym razem ryż na mleku ( a takowy również smakuje wybornie ze świeżymi truskawkami ), ugotujcie go nieco więcej. Będzie do zapiekanki.


placek ryżowy




Składniki:
  • 1 szklanka ryżu
  • 1,5 szklanki mleka 2%
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 jajka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju kokosowego ( lub masła )
  • cukier waniliowy
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • truskawki



Wykonanie:
Mleko i wodę wlać do garnka. Wsypać ryż, zamieszać. Gotować na wolnym ogniu, aż ryż zmięknie, niemalże będzie się rozpadał. Ugotowany ryż pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem, dodając olej kokosowy/masło. Do utartych żółtek dodać wystudzony ryż i skórkę z cytryny. Całość dokładnie zmiksować.

Białka ubić na sztywno. Pianę z białek dodać do ryżu, delikatnie wymieszać.



Masę ryżową przełożyć do formy, średnicy około 25 cm. Piec w 180 stopniach C przez 35-40 minut.


zapiekanka z ryżu



ciasto z gotowanego ryżu


zapiekanka ryżowa


Smacznego !

1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo