Fasolowe blondie z truskawkami

Lekkie, wilgotne ciasto, którego głównym składnikiem jest biała fasola z puszki. Nie jest ona wyczuwalna w cieście. Żadna z osób testujących nie podejrzewała co to ciasto kryje w sobie. Dzięki fasoli, ciasto zawiera sporą porcję białka. Nie ma w nim ani grama mąki, przez co jest również bezglutenowe. Udekorowałam je plasterkami truskawek co korzystanie wpływa na smak i wygląd ciasta.

Składniki na ok. 16 porcji:

  • 1 puszka białej fasoli (waga po odsączeniu: 250g)
  • 3 jajka
  • 100g białej czekolady
  • 50g cukru
  • ok. 120g świeżych truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę przełożyć na sitko, przepłukać wodą i pozostawić do odsączenia.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić na bok.
  3. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej.
  4. 250g odsączonej fasoli przełożyć do miski. Dodać żółtka i cukier. Zmiksować blenderem (lub malakserem) na gładką masę. Dodać płynną, ale chłodną czekoladę. Ponownie zmiksować blenderem.
  5. Dodać pianę z białek i wmieszać ją delikatnie szpatułką.
  6. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o wymiarach 20x 20cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Na wierzch ułożyć plasterki truskawek.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Ciasto studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Lekko ciepłe wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 30 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 30 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Fasolowe blondie z truskawkami

Fasolowe blondie z truskawkami