04cze2016

Blondies z serem i truskawkami

Komentarzy: 3

 
blondiestruskawkowe2
Klasyczne blondies, czyli wilgotne, konkretne ciasto (w sumie to jak brownies, tylko bez czekolady) połączone z masą serową i truskawkami. Gotowe w niecałą godzinę i chyba niemożliwe do zepsucia (w końcu tutaj umiarkowany zakalec jest wręcz pożądany!).
 
Na blaszkę ok. 20×20 cm:
Ciasto
2 jaja
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru brązowego
100 g masła
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
 
Masa serowa:
300 g twarożku śmietankowego lub twarogu sernikowego
1 jajo
3/4 szlanki cukru pudru
2 szklanki truskawek (świeżych, z syropu lub rozmrożonych i osączonych)
 
Masło rozpuszczamy. Odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia i roztrzepujemy z jajkami, cukrem i wanilią.
Do masy dodajemy mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Rozsmarowujemy je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
 
Twaróg ucieramy. Dodajemy cukier, a na końcu jajko. Masę wykładamy na ciasto i widelcem lekko mieszamy obie warstwy. Na cieście układamy umyte połówki truskawek.
 
Ciasto pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Masa serowa powinna być lekko zwarta, a brzegi ciasta zezłocone. Zostawiamy do ostudzenia.

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.