Od już prawie roku, na codzień unikam produktów pochodzenia zwierzęcego - nie jem jajek, ani nabiału, ale nie potrafię oprzeć się lodom. Większość wariantów wegańskich mi nie odpowiada - są zbite i zbyt aromatyczne, a ileż można jeść sorbety :P Koleżanka podsunęła mi ten przepis i okazał się fantastycznym strzałem w dziesiątkę. Teraz będę testować różne warianty smakowe :) Nie mogę się doczekać wariantu z oreo :) Pamiętajcie, że w zależności od kraju oreo mogą być wegańskie lub nie - sprawdzajcie skład.
Składniki na 1 porcje (jak na zdjęciu):
- 1 banan
- kilka świeżych listków szałwii lekarskiej
- 2 łyżki mleka roślinnego - opcjonalnie; ja używam ryżowego
Przygotowanie:
Banana obrać i pokroić w plasterki. Zamrozić w pojemniczku. Następnie zblenderować z szałwią. Opcjonalnie można dodać mleka. Jeśli woli bardziej grudkowo-sorbetową wersje, nie dodawajcie mleka. Jeśli lubicie kremowe lody, dodajcie tylko odrobinę, żeby nadać kremowości lodom.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz