niedziela, 29 maja 2016

PROSTE CIASTO BISZKOPTOWE Z RABARBAREM




Składniki ( 25x35cm ):
  • 4 jajka ( osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki śmietany 12% lub 18%
  • ¾ szklanki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,500g rabarbaru pociętego w 2-3cm kawałki
  • około 15g cukru waniliowego do posypania rabarbaru

Wykonanie:
  • białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie partiami wsypujemy cukier , cały czas miksując
  • dodajemy  po jednym żółtku, nie przerywając miksowania
  • do masy jajecznej dodajemy teraz śmietanę, a następnie delikatnie i powoli (najlepiej po ściance miski) wlewamy olej, cały czas miksując
  • na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość miksujemy na małych obrotach, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą
  • ciasto przekładamy do formy ( 25x35cm ) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy  i układamy na nim rabarbar  który posypujemy cukrem waniliowym
  • ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 50 minut do suchego patyczka
  • ciasto trzymamy  jeszcze przez 10 minut w wyłączonym, uchylonym piekarniku
  • gotowe studzimy i posypujemy cukrem pudrem.







Źródło: http://kurmanuel.blogspot.com/2014/05/proste-pyszne-duze-ciasto-z-rabarbarem.html

7 komentarzy: