piątek, 20 maja 2016

Cukinia faszerowana wędzonym boczkiem i serem


Cukinia faszerowana wędzonym boczkiem i serem

Wbrew składnikom, jakie znajdują się w dzisiejszej propozycji, danie nie jest tłuste ani ciężkie. Przypomina w smaku pyszną zapiekankę z ciągnącym się serem. Zapewniam Was, że lepiej przygotować taki obiad w domu niż zjeść niezdrowy fast food na mieście.


Cukinia faszerowana wędzonym boczkiem i serem

Przepis własny

Cukinia faszerowana wędzonym boczkiem i serem

Składniki:
  • 2 młode cukinie
  • sól morska
  • pieprz
Farsz:
  • 100 g wędzonego chudego boczku
  • 50 g tartej mozarelli
  • 50 g startego żółtego sera
  • 1 łyżka śmietany 18% lub 12%
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka oleju
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • pieprz
Sos pomidorowy:
  • 2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka ulubionych ziół (np. prowansalskie, bazylia, tymianek, oregano)
  • sól morska
  • pieprz





1. Cukinie myję, przekrawam wzdłuż na pół i wydrążam miąższ łyżeczką. Oprószam wewnątrz solą i pieprzem.

2. Farsz: Na rozgrzanym oleju podsmażam drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodaję posiekany czosnek i smażę około 2 minuty. Następnie dodaję pokrojony w małą kostkę boczek i trzymam jeszcze kilka minut aż do zrumienienia.

3. Do przesmażonej cebuli z boczkiem i czosnkiem dodaję curry, śmietanę, starty ser żółty i mozarellę. Całość doprawiam solą i pieprzem.

4. Sos pomidorowy: Przecier pomidorowy łączę z przyprawami i ziołami. W razie gdyby sos był zbyt gęsty rozrzedzam go wodą, a jeśli zbyt rzadki odparowuję go na patelni.

5. Pomidorowy sos wlewam na blachę lub do żaroodpornego naczynia. Cukinie nadziewam farszem i układam na sosie.
6. Cukinie z nadzieniem wkładam do nagrzanego do 200*C piekarnika i piekę przez 30 - 35 minut.
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

*cieszę się, że Cię tu widzę :)
*komentarze są moderowane ze względu na spam
*obraźliwe komentarze będą usuwane