niedziela, 15 maja 2016

Ziołowy okoń pieczony

Ostatnio często jeździmy na ryby. Muszę przyznać, że połowy są z różnym skutkiem.
Ale nawet jak jest marnie to taki wypoczynek nad wodą, na świeżym powietrzu jest super.
A rybka złowiona o niebo lepiej smakuje niż taka ze sklepu bo z jej świeżością to różnie bywa.
Wczoraj łowiliśmy ze znajomymi nad Jeziorem Topiele.
Ja oczywiście robiłam zdjęcia to uwielbiam widoki nad jeziorem.
A potem to ja skrobię i patroszę ryby, ale nie chcę się chwalić idzie mi to ekspresowo.
Ale wracając do tytułu wpisu, będzie o okoniu.
Taki świeżutki okoń pieczony jest bardzo smaczny i soczysty.
Jeśli uda Wam się go zdobyć to polecam.

1 okoń ( waga po wypatroszeniu 400 g )
sól himalajska Kłos Pol
pieprz cytrynowy
kilka gałązek świeżego rozmarynu
kilka gałązek świeżego oregano
kilka gałązek świeżej szałwii
kilka gałązek świeżej natki pietruszki
odrobina oleju lub oliwy z oliwek

Okonia dokładnie oskrobać z łusek, można użyć tarki do ziemniaków jeżeli nie macie skrobaczki do ryb.
Naciąć brzuch wzdłuż i wypatroszyć usunąć skrzela.
Potem dokładnie umyć rybę i osuszyć.
Posolić i popieprzyć z wierzchu i w środku ( jako, że pieprz jest cytrynowy nie ma potrzeby skrapiać ryby sokiem z cytryny ).
Zioła umieścić w powłoce brzusznej ryby i położyć ją na talerz.
Szczelnie zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na noc lub na kilka godzin.
Potem wyłożyć rybę na większy kawałek papieru do pieczenia, lekko naciąć ukośnie w kilka miejscach i położyć na rybie jeszcze kilka małych gałązek ziół.
Dokładnie zawinąć rybę w papier i ułożyć na blaszce do pieczenia.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec rybę w zależności od piekarnika 25 - 30 minut.
Podawać zaraz po upieczeniu na gorąco.










2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.