wtorek, 10 maja 2016

Deser bananowy


Deser bananowy

Prosty i szybki przepis na pyszny deser śmietanowy z dodatkiem bananów, kruchych ciasteczek i słodkiego toffi. Na pewno posmakuje dzieciakom jak i dorosłym :)


Deser bananowy

Przepis własny

Deser bananowy
[3 porcje]

Składniki:
  • 2 banany
  • sok z cytryny
  • kilka kruchych lub pełnoziarnistych ciasteczek
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego z cukrem
  • 2 szklanki mleka
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo:
  • sos toffi lub masa krówkowa






1. Budyń gotuję według instrukcji na opakowaniu, odstawiam do całkowitego wystudzenia.

2. Ciasteczka kruszę na mniejsze kawałki (za pomocą blendera albo wałka). Banany obieram i skrapiam sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

3. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

4. Na dno szklanek wykładam pokruszone ciastka. Następnie kładę kolejne warstwy: ostudzony budyń, bitą śmietanę oraz kilka plastrów banana, po czym znowu wykładam budyń, śmietanę i banany, postępując tak do zapełnienia szklanki. Wierzch dekoruję plastrami bananów, a całość polewam sosem toffi lub masą krówkową. Od razu podaję.

Smacznego! :)


1 komentarz:

  1. Świetny przepis :)
    Deser wyszedł na 4 porcje i wszystkie błyskawicznie zniknęły :)

    OdpowiedzUsuń

*cieszę się, że Cię tu widzę :)
*komentarze są moderowane ze względu na spam
*obraźliwe komentarze będą usuwane