Daktylowe trufle z amarantusem

Daktyle są cudowny składnikiem. Wystarczy chwila, by wyczarować z nich przepyszną słodką przekąskę. Słodką zdrową alternatywę dla kupnych faszerowanych chemią i barwnikami  słodyczy. Na zdjęciach widoczne są daktylowe trufle w kształcie jajek - przygotowałam je na Wielkanoc, stąd kształt. Można je z powodzeniem wykorzystać np. do dekoracji mazurka :)



Składniki:


  • 200g daktyli bez pestek
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 szkl. ekspandowanych ziaren amarantusa
Sposób przygotowania:

Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na pół godzinki. Odcedź je, wrzuć do malaksera, dodaj kakao i olej. Zmiksuj na gładką masę. Do pasty wsyp amarantus, wymieszaj dokładnie i ulep trufle o dowolnych kształcie. Możesz obtoczyć je w amarantusie, wiórkach kokosowych lub posiekanych migdałach.
Przed jedzeniem schłódź w lodówce.



Komentarze

Prześlij komentarz