Daktyle są cudowny składnikiem. Wystarczy chwila, by wyczarować z nich przepyszną słodką przekąskę. Słodką zdrową alternatywę dla kupnych faszerowanych chemią i barwnikami słodyczy. Na zdjęciach widoczne są daktylowe trufle w kształcie jajek - przygotowałam je na Wielkanoc, stąd kształt. Można je z powodzeniem wykorzystać np. do dekoracji mazurka :)
Składniki:
Składniki:
- 200g daktyli bez pestek
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 szkl. ekspandowanych ziaren amarantusa
Sposób przygotowania:
Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na pół godzinki. Odcedź je, wrzuć do malaksera, dodaj kakao i olej. Zmiksuj na gładką masę. Do pasty wsyp amarantus, wymieszaj dokładnie i ulep trufle o dowolnych kształcie. Możesz obtoczyć je w amarantusie, wiórkach kokosowych lub posiekanych migdałach.
Przed jedzeniem schłódź w lodówce.
Przed jedzeniem schłódź w lodówce.
Super pomysł, uwielbiam amarantus :)
OdpowiedzUsuńjak smakuje nie jadłem nigdy
OdpowiedzUsuńsmak trudno opisać - lekko orzechowy, z lekką goryczką
Usuń