Babka na majonezie

Babka. Ciasto na każdą okazję - ze szczególnym naciskiem na Wielkanoc. Ciasto łatwe w przygotowaniu i posiadające tak wiele wariacji, że nie tylko zawsze pasuje, ale i każdy znajdzie coś dla siebie. Babka na majonezie to przepis ze starego zeszytu mojej mamy. Strach pomyśleć, ile ma lat. Na szczęście ten przepis się nie starzeje :)



Składniki:

  • 5 jajek
  • 3 łyżki majonezu
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. cukru
  • olejek śmietankowy
  • szczypta soli
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • mąka do wysypania formy
Sposób przygotowania:

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawaj powoli cukier. Następnie na minimalnych obrotach wymieszaj z żółtkami i dodawaną po 1 łyżce mąką. Na sam koniec wmieszaj olejek i majonez. Piecz ok. 45-50 minut w 180 st.


Komentarze