24 kwietnia 2016

Biszkoptowe babeczki fiołkowe.

Mamy niedzielę, a jeśli niedziela to i ciasto. Ten dzień tygodnia przynajmniej u nas, to dzień, kiedy na stole musi pojawić się jakiś wypiek, na ukoronowanie całego, mijającego tygodnia.

Dlatego też na tę ostatnią niedzielę kwietnia, mam dla Was prawdziwie wiosenne, niedzielne babeczki z fiołkami :)

To nie takie klasyczne muffiny, które wymieszamy łyżką, a lekkie, puchate babeczki biszkoptowe, pokryte kleksem obłędnego, fiołkowego kremu. Połączenie proste, ale uwierzcie - przepyszne :)

Wiem, że gdzieniegdzie można odnaleźć jeszcze te apetyczne, pachnące kwiatki, więc może warto spróbować zrobić je do niedzielnej kawy? :))


Składniki (ok. 10 dużych babeczek):

Ciasto:
  • 4 jajka
  • 100 g cukru 
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jasny budyń w proszku (bez cukru)
  • 1/3  szklanki mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukry, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia, przesiewamy i delikatnie dodajemy do ciasta. Ciastem napełniamy foremki do muffinek do ok. 3/4 wysokości papilotek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy ok. 15 minut. Studzimy na kratce. Przygotowujemy krem.

Krem: 
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 50 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki płatków fiołków (+ do dekoracji)
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy  mascarpone i płatki fiołków. Gotowy krem wykładamy łyżką na babeczki (tworząc nierówne kleksy), posypujemy fiołkami.

Smacznego! :) 

 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...