kwietnia 18, 2016

Tarta z ricottą, białą czekoladą i malinami

    Przywołujemy lato ... robimy tartę z malinami !
Poszperajcie w zamrażalnikach, może ukrył się tam pojemniczek letnich, pachnących malin. Warto je wykorzystać właśnie teraz, robiąc miejsce na nowe zapasy. Z takich mrożonych malin przygotujemy frużelinę do niebiańsko pysznej tarty z ricottą i białą czekoladą.
Namówiłam Was ? No to do dzieła.

tarta z malinami


Składniki:
( na blachę średnicy 18 cm )

kruche ciasto:
  • 120 g mąki tortowej
  •   75 g zimnego masła
  •   40 g cukru pudru
  •     1 żółtko
  • 1/3 łyżeczki soku z cytryny
  •  

krem ricotta:
  • 100 g serka ricotta
  • 100 g białej czekolady
  •   30 ml śmietanki 30%

frużelina malinowa:
  • 150 g malin ( mogą być mrożone )
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka żelatyny + 1/4 szklanki wody 
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + odrobina wody


Wykonanie:
Przygotować kruche ciasto.
Zimne masło pokroić w drobną kostkę, mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Masło rozetrzeć z mąką, dodać żółtko i sok z cytryny - posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto.
Dla ułatwienia: ciasto można zagnieść w malakserze.

Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę, mocno dociskając brzegi. Włożyć z formą na 10 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto nakłuć gęsto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać grochem lub kulkami do pieczenia. Piec 15 minut w 175 stopniach C.
Po tym czasie wyjąc ciasto, ostrożnie usunąć papier z obciążeniem i ponownie wstawić ciasto do piekarnika. Piec na złoty kolor ( około 10 minut ).

Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia.

Przygotować krem.

Czekoladę połamać, przełożyć do plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą ( woda nie może dotykać miski ). Rozpuścić czekoladę o pozostawić do ostygnięcia.

Serek ricotta połączyć z ostygniętą czekoladą, mieszając mikserem na wolnych obrotach. 
Ubić śmietankę, dodać do kremu - wymieszać delikatnie szpatułką.
Krem wyłożyć na kruche ciasto.

Przygotować frużelinę.
Maliny umieścić w rondlu, wsypać cukier, dolać sok z cytryny - gotować na małym ogniu, aż maliny się rozpadną. Pod koniec gotowania dodać rozrobioną w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną.
Połowę malin przetrzeć przez gęste sito, pozbywając się pestek.
Żelatynę zalać zimną wodą. Napęczniałą żelatynę, dodać do gorącej frużeliny.

Zimną i lekko tężejącą frużelinę wylać na krem z ricotty.

Tartę schłodzić w lodówce.
Przed podaniem można udekorować świeżymi malinami i  kruszoną bezą.


tarta z kremem z ricotty

tarta z ricottą i malinami


 Smacznego !

1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo