13 kwietnia 2016

Quiche z porem i szynką

Quiche z porem i szynką
Quiche (czyt.: kisz) przygotowałam wraz z kilkoma blogerkami na warsztatach kulinarnych z Galeo. Jest to rodzaj placka składającego się ze słonego, kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia, zalanego jajeczno-śmietanową masą. Zapiekamy w dużej, okrągłej lub prostokątnej formie (opcjonalnie w małych foremkach do tarteletek).
To szybkie danie imprezowe, czy np. na kolację - przygotowanie i pieczenie zajmuje w sumie pół godziny. 

  • 200 g pora
  • 200 g szynki dojrzewającej lub wędzonej
  • 1 łyżka masła
  • 4 jaja
  • 400 ml śmietany 30%
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • sól
  • przyprawy Galeo: czosnek granulowany, pieprz, zioła prowansalskie

  1. Pora oraz szynkę pokrój w cienkie plastry i podsmaż na maśle.
  2. W misce wymieszaj jaja, śmietanę i przyprawy.
  3. Formę do tarty (lub małe foremki) wyłóż ciastem francuskim.
  4. Nałóż do nich szynkę z porem i zalej przygotowaną masą.
  5. Piecz 12-15 minut w temperaturze 180'C.
  6. Podawaj na ciepło lub zimno.

1 komentarz:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).