fbpx
Magdalena Hajkiewicz - Wiem Co Jem Logo
Magdalena Hajkiewicz
5 kwietnia 2016

Jak zrobić mleko migdałowe?

Moje pierwsze własnoręcznie zrobione mleko roślinne wyszło obłędnie smaczne nie dlatego, że jestem świetną kucharką, ale dlatego, że jest to dziecinnie łatwe 😀 Pluję sobie w brodę, że przez taki długi czas zbierałam się do jego przygotowania używając w międzyczasie drogich, sklepowych zamienników.

Proporcje do przygotowania mleka:
- 1 szklanka migdałów,
- 4 szklanki wody mineralnej,

Jeśli chcemy wykonać mleko z migdałów bez skórki należy najpierw zalać je wrzątkiem na ok. 10 minut. Jeśli migdały są świeże, skórka powinna z nich schodzić bardzo łatwo. Możemy również zrobić mleko z migdałów w łupinkach, gdyż na samym końcu i tak będziemy odsączać z nich sam płyn. Obranie migdałów daje nam natomiast możliwość otrzymania czystej "papki" z przesączonych resztek, z których można zrobić np. serniczki 😉

mleko migdałowe

Migdały zalewamy wodą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia wylewamy starą wodę, wsypujemy migdały do blendera, dolewamy 4 szklanki wody mineralnej i blendujemy przez kilka minut. Powstały w ten sposób płyn przecedzamy przez drobne sitko lub ściereczkę (najlepiej cienką, podobną do pieluchy, którą składa się na cztery). Nasze mleko migdałowe jest gotowe! 🙂

Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit desery

Inne wpisy z tej kategorii:

Chcesz się dowiedzieć więcej na temat racjonalnego podejścia do diety?
Dołącz do mojej grupy na facebooku
Autorka: Magdalena Hajkiewicz

Magdalena Hajkiewicz - psycholożka, psychodietetyczka, dietetyczka, wykładowczyni akademicka, blogerka i podcasterka. Od dziewięciu lat rozwija własnego bloga, na którym szerzy wiedzę z zakresu racjonalnego podejścia do odżywiania. Pomaga w stałej zmianie nawyków oraz podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych.

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kategorie na blogu

Magdalena Hajkiewicz wiem co jem

Poznajmy się!

Nazywam się Magda Hajkiewicz-Mielniczuk. Jestem wykładowczynią akademicką, dietetyczką, psychodietetyczką i przyszłą psycholożką zdrowia.
Zawodowo zajmuję się naprawianiem zepsutych relacji z jedzeniem. Pomagam wychodzić z błędnego koła odchudzania, uczę jak budować trwałe nawyki żywieniowe i promuję zdrowie psychiczne.
magnifiercross