środa, 30 marca 2016

Gotowany schab do chleba

Od firmy Proeco Polska dostałam paczuszkę z ich produktami.
Robiąc schab gotowany postanowiłam kilka z nich dodać do marynaty.
Był to koperek i natka pietruszki w oleju, chili i czosnek.
A to wszystko zamknięte w fajnych, małych słoiczkach.
U mnie schab jest przerośnięty i ma trochę tłuszczyku ale z domowym sosem na bazie jajek, pieczarek marynowanych, cebuli i ogórka konserwowego smakuje bardzo dobrze.
A przepis na ten sos niebawem, teraz zapraszam po przepis na schab.


1 kg schabu bez kości ( u mnie przerośnięty )
ok. 2,5 l wody
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka soli
1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
1 łyżka koperku w oleju Proeco
1 łyżka pietruszki w oleju Proeco
1 łyżka pasty chili Proeco
1 łyżka chrzanu ( tartego ) Proeco
3 łyżki majonezu

Do garnka wlać wodę. dodać wszystkie przyprawy i zagotować zalewę.
Wystudzić ją a potem włożyć do niej schab.
Od zagotowania gotować 5 minut i zostawić schab w zalewie, wystudzić.
Gdy zalewa wystygnie czynność powtórzyć, czyli zagotować, gotować 5 minut i wystudzić.
Wyjąć schab z wystudzonej zalewy i przechowywać w lodówce.
Przed podaniem kroić w plastry i podać jako wędlina do pieczywa.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.