poniedziałek, 21 marca 2016

Chrupiąca sałatka z czosnkowymi ziemniaczkami



Nadchodzi wiosna (nie tylko ta kalendarzowa, bo do mojej kuchni wkrada się już słońce) i mój organizm domaga się lekkiego, kolorowego jedzonka. Sałatki każdej maści są dla mnie teraz najsmaczniejsze. Postanowiłam przygotować coś chrupiącego, ale w wersji bardziej obiadowej, treściwej. Drób ok., ale z kurczakiem jedliśmy już wczoraj. Pomyślałam chwilkę i poszperałam w lodówce. Znalazłam moją ukochaną sałatę lodowa i kilka innych, fajnych i „niezbędnych” składników. Fajnie było by, gdyby było w niej coś innego. Otworzyłam zamrażalkę i wyciągnęłam moje ostatnie odkrycie- czosnkowe cząsteczki ziemniaczane (czekały na wenę i się doczekały). Minęła chwila a ja sobie chrupię kolorową i pyszną zawartość mojego talerza. 

szybki obiad, sałatka na impreze, ziemniaczki pieczone, ziemniaczki czosnkowe
Chrupiąca sałatka

 Składniki:

  • Sałata lodowa 
  •  Cząstki ziemniaczane z czosnkiem (Aviko)
  • Ser pleśniowy
  • Czerwona cebula
  • Pomidorki koktajlowe

na sos:

  • 1 łyżka majonezu 
  •  200 ml serka homogenizowanego naturalnego/ jogurtu greckiego
  • Czosnek (1-3 ząbków, w zależności od preferencji)

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik i przygotuj ziemniaczki według przepisu z opakowania. Sałatę lodową pokrój. Dodaj pomidorki, cienkie pół-krążki cebuli i pokrojony ser pleśniowy(jeśli go nie lubisz zastąp go np. twardym żółtym).
Przygotuj sos. Do serka dodaj majonez i posiekane lub wyciśnięte ząbki czosnku. Całość wymieszaj.
Sałatkę podawaj z sosem czosnkowym, gdy ziemniaczki lekko przestygną (nadal fajnie chrupią a pozostałe składniki pozostaną fajnie sprężyste i kruche).



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz