niedziela, 20 marca 2016

MAZUREK MIGDAŁOWY ODCHUDZONY

Przepis na ten mazurek migdałowy znalazłam na stronie kotlet.tv . Co najważniejsze, jest pyszny, zdrowy, mniej kaloryczny niż tradycyjny i bardzo szybki w wykonaniu :)



Składniki:
  • 1 ½ kubka mielonych migdałów
  • 3  średnie jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu lub szczypta kardamonu
  • dodatkowo 1 łyżka ksilitolu, miodu lub cukru trzcinowego ( jeżeli lubicie słodkie wypieki to dodajcie słodziło 1 lub 2 łyżki, ja pominęłam bo owoce są wystarczająco słodkie, można też po upieczeniu polać mazurek płynnym miodem)
  • 1 kubek suszonych owoców, orzechów ( dałam 1 ½ kubka)
  • 1 łyżka otrąb np. pszennych

Wykonanie:
  • do miski wsypujemy mielone migdały, cynamon oraz dodajemy 2 jajka, mieszamy ( dodatkowo można dodać tutaj słodziło), przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (22x22 lub 20x26cm)
  • owoce i orzechy kroimy na mniejsze kawałki , dodajemy do nich otręby oraz jajko, mieszamy i wykładamy na spód migdałowy
  • mazurek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° pieczemy około 20 minut
  • gotowy studzimy , zimny kroimy.




Źródło: http://kotlet.tv/migdalowy-mazurek-z-bakaliami/

3 komentarze: