Święta Wielkanocne bez jajek? Chyba nikt z nas sobie tego nie może wyobrazić, jednak zamiast klasycznie podanych jaj – zaszalej w tym roku i zaskocz rodzinę czymś, czego dotąd nie robiłaś/eś! Jajka to prawdziwy symbol świąt wielkanocnych. Jest doskonałym i obowiązkowym daniem na świątecznym stole. 

DSC_0030 - Kopia
DSC_0037 - Kopia

Składniki:

  • 200 ml letniej wody
  • 15 g drożdży
  • 350 g mąkipszennej
  • 30 g otrębów pszennych
  • 1 płaska łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • jajekugotowanych na twardo

Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy mąkę, sól, cukier i otręby, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wyrabiamy około 10 minut, aż ciasto będzie sprężyste. Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy 60 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W tym czasie jajko gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na osiem części, lekko rozwałkowujemy. Na każdym kawałku układamy jajko. Zlepiamy ciasto, formujemy kulę i zlepiamy brzegi. Jajka w cieście umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie pieczemy w 200 st. C około 25 minut do zarumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Jajka podajemy najlepiej przekrojone na pół, z majonezem lub keczupem. Smacznego!

s3_viewer_big_1.prev_4 (1)

s3_viewer_big_1.prev_4

Categories: Przekąski, Przepisy, Wielkanoc

One Response so far.

  1. Rewelacja, muszę to wypróbować. Uwielbiam jajka w panierce 🙂

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment