Kategorie
- Mięsa
- Grill
- Zupy
- Dla dzieci
- Ciepłe dodatki do obiadu
- Dużo i do syta
- Dania bez mięsa
- Ryby i owoce morza
- Kluchy, pierogi & naleśniki
- Zapiekanki
- Makarony
- Pizze
- Przekąski i przystawki
- Domowe wędliny
- Sałatki i surówki
- Dietetyczne
- Sosy i dipy
- Napoje & koktajle
- Przetwory
- Ciasta i desery
- Święta i okazje
- Moim okiem
Żeberka duszone z cebulą
Czwartek, 3 marca 2016powyżej 60 min
Składniki:
- Żeberka 80 g
- Cebula 3 szt
- Papryka łagodna 2 łyżeczki
- Czosnek granulowany 2-3 łyżeczki
- Tymianek 2-3 łyżeczki
- Liscie laurowe 2 szt
- Ziele angielskie 3-4 sztuki
- Sos sojowy 2 łyżki
- Olej 4 łyżki
- Sól
- Świeżo mielony pieprz
Żeberka duszone z cebulą to bardzo prosty przepis na soczyste, delikatne mięso, które świetnie smakuje podane z kopytkami lub kluskami śląskimi. Do tego prosta surówka taka jak np. z ogórków kiszonych i mamy super obiad.
Łatwe Tanie
Przygotowanie
1. Żeberka kroję na kawałki, oprószam je z każdej strony solą, pieprzem, czosnkiem, papryką i tymiankiem, zostawiam na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.
2.Po tym czasie na patelni rozgrzewam olej i obsmażam żeberka z każdej strony.
3. Kiedy są już obsmażone wlewam na patelnię 1 szkl. wrzącej wody, dodaje liście laurowe i ziele angielskie, przykrywam i na niedużym ogniu duszę mięso przez ok. 30-40 minut.
4. W międzyczasie cebule kroję w dosyć grube pół talarki, z patelni wyciągam liście laurowe i ziele angielskie, wlewam sos sojowy i dodaję cebule. Patelnie przykrywam pokrywką i dusze żeberka do momentu, aż cebula będzie miękka.
Dodaj swój komentarz
Zaloguj się, aby skomentować przepis.
Komentarze (0)
Bądź pierwszą osobą, która podzieli się z nami swoją opinią.