środa, 2 marca 2016

Sakiewki z ciasta francuskiego z farszem rybnym

Ciasto francuskie to fajna alternatywa na przygotowanie czegoś szybkiego. Można wycinać z niego dowolne kształty i nadziewać przeróżnymi farszami. Ja często przygotowuję je w wersji na słodko, jako deser. Dziś jednak proponuję przystawkę z ciasta francuskiego nadzianego rybą, warzywami i odrobina ciągnącego się sera:) 




Składniki: 
  • opakowanie ciasta francuskiego (225g), 
  • 1/2 czerwonej papryki, 
  • 1/4 zielonej papryki, 
  • 6 pieczarek, 
  • 1 filet rybny (u mnie z dorsza), 
  • sól, pieprz, 
  • przyprawa do ryb, 
  • 50g żółtego sera,
  • jajko do posmarowania.
Wykonanie

Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie, krótkie paseczki lub w kostkę. Rybę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć przyprawą do ryb. Wraz z warzywami podsmażyć na łyżce oleju. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Blat ciasta francuskiego pokroić na 12 kwadratów. Na środku każdego kwadratu nałożyć trochę farszu, posypać startym serem. Wszystkie rogi składać do środka i delikatnie skleić. 
Posmarować rozkłóconym jajkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec około 20 minut w temp. 200st.


                                                                     Smacznego:))
 

1 komentarz: