Sernik z mascarpone na spodzie z musli z galaretką z owoców leśnych. Prawdziwa uczta dla podniebienia. Sernik z mascarpone i ricotty jest tak odmienny od tego twarogowego – delikatniejszy, bardziej kremowy – ma cudowną konsystencję. Kwaskowe owoce leśne doskonale z nim współgrają. Spód z chrupiącego musli to strzał w dziesiątkę – idealnie pasuje do sernika i galaretki.
Sernik z mascarpone na spodzie z musli:
- 500 g serka mascarpone
- 25o g ricotty
- 200 g śmietany kremówki 30%
- 5 dużych jajek
- 1 szklanka białego cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g musli Ba! 5 owoców leśnych
- 80 g rozpuszczonego masła
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka mrożonych owoców leśnych
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżki galaretki z czarnej porzeczki Delecta
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mascarpone i ricottę miksujemy z białym cukrem i mąką ziemniaczaną. Dodajemy po jednym jajku, a na końcu wlewamy śmietanę kremówkę – miksując na wolnych obrotach. W malakserze rozdrabniamy musli na pył. Dodajemy mąkę pszenną i wlewamy rozpuszczone masło. Łączymy składniki w mokrą kruszonkę. Wylepiamy nią dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 21-22 cm. Wlewamy masę serową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu!). Pieczemy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy jeszcze 80 minut. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze sernik na 10 minut w zamkniętym, wyłączonym piekarniku. Studzimy w temperaturze pokojowej.
Mrożone owoce podgrzewamy w rondelku wraz z cukrem waniliowym i ok. 1/4 szklanki wody. Gotujemy przez ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia, chwilę odczekujemy i dodajemy galaretkę. Mieszamy, żeby się rozpuściła i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć, wykładamy ją na ostudzony sernik. Sernik chłodzimy przez co najmniej kilka godzin w lodówce.
wspaniały sernik
Uwielbiam kremowe serniki.
Z mascarpone są pyszne serniki. Wspaniale wygląda 🙂
Pysznie wygląda!
Pysznie się prezentuje!
Nie ma to jak smaczny serniczek, prawda? 🙂
Pozdrawiam.
wygląda bardzo smacznie i właśnie na taki kremowy 🙂
Moi mili..Prosze mnie zle nie zrozumiec ale autorka tego czy innego przepisu zawsze czeka na komentarz czy wyrob jest udany smakowo i czy warto go piec i polecac innym ?
Iwona
Wspaniały!
Uwielbiam serniki i każdy nowy przepis jest dla mnie przydatny.
Świetny pomysł z tą galaretką na wierzchu!
Sernik bardzo dobry w smaku, ale nie wiem gdzie popełniłam błąd bo po całej nocy w lodówce w środku dalej był rzadki. Czy po dodaniu kremówki trzeba go długo miksować czy tylko do połączenia składników?
Tylko do połączenia. Może piekarnik nie dopieka? Już po godzinie pieczenia powinien byc sciety