18lut2016

Kinder Cake

Komentarzy: 197

kindercake3
 
kindercake2blog
 
Słynny ostatnio tort Kinderowy. Już kiedy pierwszy raz zobaczyłam go na zdjęciu z czeluści 9gaga, wiedziałam, że go zrobię (przy okazji oddaję hołd Anonimowi, który zrobił go jako pierwszy, bo już chyba nie sposób tego dociec). Czekał tylko na okazję. Chciałam, żeby był Kinderowy nie tylko dzięki dekoracji. Sztandarowe składniki Kinder słodyczy? Mleko, kako i czekolada. Stąd wymyślony na tę potrzebę krem o smaku mleczno-kakaowym. Długość przepisu może przestraszyć, ale nie zrażajcie się – sam tort jest dość prosty.
 
Na tortownicę 18 cm:
1 3/4 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 jaja
3/4 szklanki kakao
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
1 szklanka maślanki
1 szklanka gorącej, świeżo zaparzonej kawy (zastąpiłam gorącą czekoladą)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 
Mąkę przesiewamy z kakao, mieszamy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami, wanilią i olejem.
 
Zawartość obu misek łączymy – na niskich obrotach miksera, lub ręcznie. Dodajemy kawę i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 60 minut, lub dłużej. Patyczek wbity w środek ciasta powinien wychodzić nieoblepiony. Uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy ciasto kilkanaście minut. Po tym czasie wyjmujemy z formy i studzimy do końca. Przed przekrojeniem najlepiej odczekać min. kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Kroimy na 3 blaty.
 
Krem:
500 g twarogu śmietankowego lub tłustego twarogu sernikowego
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki kakao
3 łyżki mleka w proszku
250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
1 opakowanie Śmietan-fixu (lub tego typu zagęstnika) – opcjonalnie. Mój tort był transportowany, więc chciałam, żeby krem był jak najbardziej stabilny.
 
Polewa:
100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (dałam 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej)
80 ml śmietanki kremówki
 
Dekoracja:
Wedle uznania, ja zużyłam:
1,5 opakowania Kinder Czekolady
1 Kinder Niespodziankę
1 opakowanie Schokobons
1 opakowanie Kinder Bueno
 
Krem: twarożek ucieramy z cukrem pudrem, kakao i mlekiem w proszku. Stopniowo dolewamy śmietankę i miksujemy do powstania puszystego kremu. Na koniec dodajemy zagęstnik do śmietany i miksujemy jeszcze chwilkę.
Kremem przekładamy blaty ciasta, rozsmarowujemy go też cienką warstwą na bokach i wierzchu ciasta. Tort wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
 
Polewa: śmietankę podgrzewamy, aż będzie gorąca, ale jeszcze nie gotująca się. Trzeba uważać, żeby jej nie przypalić.
W tym czasie czekoladę łamiemy na drobne kawałki i umieszczamy w metalowej misce. Zalewamy ją gorącą śmietanką. Odczekujemy ok. minuty i mieszamy czekoladę z gorącą śmietanką, aż czekolada się rozpuści. Gdyby zdarzyło się, że pozostaną nierozpuszczone kawałki czekolady, można całość przenieść do garnuszka i podgrzać na minimalnym ogniu do rozpuszczenia, ciągle mieszając.
 
Polewę odstawiamy na kilka minut do ostudzenia. Konsystencja polewy jest kluczową sprawą. Jeśli będzie za rzadka i za gorąca, będzie spływać wraz z kremem do samego dołu ciasta. Jeśli będzie za gęsta, będzie nieestetycznie od razu zastygać. Ja swoją studziłam około 3 minut. Najlepiej jest sprawdzić, jak się zachowuje gdzieś z tyłu ciasta.
Polewę nabieramy małą łyżeczką i lejemy małe porcyjki przy brzegach wierzchu ciasta. Polewa powinna delikatnie spływać i zastygać. Na końcu rozsmarowujemy czekoladę na wierzchu ciasta.
 
Póki czekolada z wierzchu nie zastygła całkowicie, układamy na niej wszystkie czekoladki. Możemy lekko sklejać poszczególne elementy kroplami roztopionej czekolady, zwłaszcza, jeśli tort będziemy transportować i jest ryzyko, że Schokobonsy poturlają się nie tam, gdzie trzeba.
Boki ciasta możemy udekorować Kinder Czekoladkami lub Kinder Bueno.

Kategorie: Torty / Z czekoladą
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.