niedziela, 14 lutego 2016

CZEKOLADOWE CIASTO WALENTYNKOWE




Składniki na czerwone ciasto ( keksówka 24x12cm):
  • 150g masła
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • 30g cukru waniliowego
  • 5 średnich jajek
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • czerwony barwnik użyłam barwnika w proszku
Składniki na czekoladowe ciasto:
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 180g miękkiego masła
  • 250g mąki pszennej
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstrakty waniliowego
  • 3 duże jajka ( osobno żółtka i białka)
  • 150ml mleka lub śmietanki kremówki


Wykonanie:

Ciasto czerwone:
  •  masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, na jasną i puszystą masę, nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku , następnie śmietanę oraz czerwony barwnik
  • następnie do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy
  • na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, całość delikatnie mieszamy
  • ciasto przekładamy do keksówki 24x12cm wyłożonej papierem do pieczenia
  • pieczemy 45-50 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 165°C z  termoobiegiem
  • gotowe ciasto studzimy i kroimy na plastry o grubości 1-1 ½ cm. W każdym plastrze wycinamy foremką serduszka.
Ciasto czekoladowe ( keksówka 22x9cm):
  • czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzeni
  • do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier, mieszamy, następnie dodajemy jajka , mleko oraz ekstrakt waniliowy, miksujemy
  • następnie dodajemy lekko przestudzoną masę czekoladowo-maślaną ,całość dokładnie miksujemy, aż uzyskamy gładkie ciasto
  • keksówkę (22x9cm) wykładamy papierem do pieczenia w środku układamy rząd wykrojonych serduszek ( ja dla ułatwienia na dno dałam odrobinę ciasta i włożyłam 2 rzędy serduszek większe i mniejsze)  i na około ich wykładamy ciasto tak żeby je unieruchomić, następnie wykładamy resztę ciasta i wyrównujemy wierzch.
  • ciasto pieczemy 45-50minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 160°C z termo obiegiem
  • gotowe studzimy na kratce, zimne posypujemy cukrem pudrem.






Źródło:  http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3205/ciasto-walentynkowe

32 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. jak tylko je zobaczyłam wiedziałam, że muszę je upiec ,nie dość że ładnie wygląda to jeszcze przy tym jest mega pyszne, polecam :)

      Usuń
  2. super :) idealne na dzisiejsze święto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie śliczne te serduszka w rogu! Kocham takie słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) :) :) oj tak takie słodkości dodają dużo uroku :)

      Usuń
  4. Warto poczytać takie inspirujące wpisy!

    OdpowiedzUsuń
  5. fajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten wpis dał mi do myślenia

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawe informacje i fajny blog

    OdpowiedzUsuń
  8. Podoba mi się Twój styl pisania

    OdpowiedzUsuń
  9. ale tu wiele fajnych wiadomości



    OdpowiedzUsuń
  10. mnóstwo ciekawych inspiracji!


    OdpowiedzUsuń
  11. miło się czyta te wpisy!

    OdpowiedzUsuń
  12. świetny blog, ciekawe wpisy

    OdpowiedzUsuń
  13. TO ciasto wygląda świetnie, nasze diety pudełkowe też mają takie ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda smakowicie, fajny wpis.

    OdpowiedzUsuń
  15. ciekawy przepis, apetycznie to wygląda na pewno wypróbuję przepis w domu.

    OdpowiedzUsuń
  16. To jest chyba hit tego sezonu letniego, przynajmniej u mnie w domu.

    OdpowiedzUsuń
  17. Lubię tu zaglądać. Zawsze znajdę coś ciekawego

    OdpowiedzUsuń
  18. To jest temat dla mnie, lecę po czekoladkę ;)

    OdpowiedzUsuń