czwartek, 4 lutego 2016

MINI PĄCZKI EKSPRESOWE

Przepis znalazłam przez przypadek i miałam już nic dziś tj. w Tłusty Czwartek  nie piec ale skoro pisało, że robi się je w 15 minut i że są pyszne , no to sami rozumiecie musiałam je upiec :P I faktycznie robi się je bardzo szybko. Pączki, a raczej pączusie finalnie mają chrupką skórkę i delikatny , puszysty środek. Do tego cukier puder  wymieszany z cynamonem dla mnie pychota. Jedyny minus tych pączków to  to, że jest ich mało bo raptem wychodzi z porcji 19-20 sztuk. Wklejam szybko przepis i idę piec drugą ,a potem może  nawet i 3 turę , a co w końcu Tłusty Czwartek :D



Składniki( na 19-20 szt.):
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 3 łyżki roztopionego masła
  •  ¼ szklanki mleka
  • ¼ szklanki maślanki/kefiru
  • ¼ szklanki drobnego cukru
Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder wymieszany z cynamonem do oprószenia pączków


Wykonanie:
  • do miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia  oraz sól, mieszamy i odstawiamy
  • do drugiej miski dodajemy mleko, maślankę/kefir, rozpuszczone masło oraz cukier, całość mieszamy
  • do suchych składników dodajemy płynne i mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki się połączą, jednak nie mieszamy zbyt długo, ciasto ma być wilgotne i plastyczne
  • z takiego ciasta formujemy  w dłoniach niewielkie pączki ( około ½ dużej łyżki), postarajcie się nie ugniatać czy turlać zbyt długo ciasta formując kulki
  • pączki wkładamy do oleju, rozgrzanego do180°C i pieczemy na złoty kolor ( sugestia autora aby do garnka wrzucać po 6 szt., dzięki czemu nie obniżymy temperatury oleju)
  • gotowe wykładamy na ręcznik papierowy który wchłonie nadmiar tłuszczu
  • na koniec posypujemy je cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, no chyba, że nie jesteście entuzjastami cynamonu, wtedy można go pominąć.







Źródło: http://www.mniammniam.com/Paczki_kwadransowe-20517p.html

21 komentarzy:

  1. jakie urocze malutkie kuleczki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) a co najdziwniejsze szybko znikają :p

      Usuń
  2. nie wiem dlaczego mi pączki nie wychodzą. Próbowałam już kilku przepisów i zawsze coś wyjdzie nie tak. Rodzinie smakują ale dam sobię rekę uciąć, że to nie jest ten smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm a może za mało masz olej rozgrzany lub jeżeli chodzi o ten przepis to może za długo ciasto było wyrabiane, nie zniechęcaj się ja zawsze sobie i przepisom daję parę szans, gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  3. U mnie kulek nie dało się wyrobić . Ciasto kleiło się do ręki .

    OdpowiedzUsuń
  4. Brawa dla autora tego tekstu !

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej

    OdpowiedzUsuń
  6. Polecam tego bloga, jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie zrozumiem, jak można smażenie nazywać pieczeniem. Pozdrawiam autorkę bloga KULINARNEGO...😉

    OdpowiedzUsuń
  8. mnóstwo inspiracji na tym blogu!

    OdpowiedzUsuń
  9. wiele tutaj fajnych wpisów i inspiracji!

    OdpowiedzUsuń
  10. Udało się Ci się wszystko naprawdę dobrze opisać

    OdpowiedzUsuń
  11. Artykuł bardzo dobry ! zresztą jak zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  12. fajnie tu ! Podoba mi się Twój styl pisania.

    OdpowiedzUsuń
  13. fajny artykuł, będę tu wracać

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawe i interesujace wpisy

    OdpowiedzUsuń
  15. wspaniały blok i fajne treści

    OdpowiedzUsuń
  16. wspaniały i interesujący wpis!

    OdpowiedzUsuń