Kategorie
- Mięsa
- Grill
- Zupy
- Dla dzieci
- Ciepłe dodatki do obiadu
- Dużo i do syta
- Dania bez mięsa
- Ryby i owoce morza
- Kluchy, pierogi & naleśniki
- Zapiekanki
- Makarony
- Pizze
- Przekąski i przystawki
- Domowe wędliny
- Sałatki i surówki
- Dietetyczne
- Sosy i dipy
- Napoje & koktajle
- Przetwory
- Ciasta i desery
- Święta i okazje
- Moim okiem
Gniazdka ( pączki hiszpańskie vel wiedeńskie)
Czwartek, 4 lutego 2016Składniki:
- Ciasto :
- Mąka pszenna 200 g
- Masło 70g
- Woda 250 ml
- Jajko 3 szt
- Sól szczypta
- Lukier:
- Cukier puder 4-5 łyżek
- Sok z cytryny lub
- pomarańczy 1 łyżka
Gniazdka znane też jako pączki hiszpańskie lub pączki wiedeńskie to nazwa dla prostych w przygotowaniu smakołyków z ciasta parzonego. Puszyste, delikatne w smaku z pysznym cytrusowym lukrem. Dla koneserów słodkich wypieków polecam też tradycyjne pączki z różą albo faworki.
Przygotowanie
1. Przygotowuje ciasto parzone: do wrzącej wody wrzucam masło i rozpuszczam je, dodaje szczyptę soli.
2. Kiedy masło się rozpuści zmniejszam ogień, wsypuje stopniowo mąkę i cały czas energicznie mieszam ciasto.
3. Gdy ciasto odchodzi od garnka to znaczy, że jest już dobrze wyrobione. Garnek zdejmuje z ognia i czekam, aż ciasto wystygnie. Kiedy jest już chłodne dodaje jajka i po każdym chwilkę miksuję, aż ciasto będzie miało jednolita konsystencję.
4. Do rękawa cukierniczego lub szprycy wkładam trochę ciasta i wyciskam je na papier do pieczenia formując okrągły pączek z dziurką.
5. Pączki smażę na złocisty kolor na mocno rozgrzanym oleju, wkładam je do tłuszczu na papierze, po chwili papier ściagam.
6. Pączki zdejmuję na ręcznik papierowy by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
7. Teraz przygotowuje lukier : do moździerza wsypuję cukier puder, wciskam sok z cytryny lub pomarańczy i dokładnie ucieram lukier na gładką masę.
czas przygotowania: ok. 40 minut
Dodaj swój komentarz
Zaloguj się, aby skomentować przepis.
Komentarze (1)