Bezglutenowy bezcukrowy makowiec zawijany

Makowiec zawijany to tradycyjny wypiek świąteczny. Całkowicie niejadalny dla osób na diecie bezcukrowej czy bezglutenowej. W minione święta Bożego Narodzenia okazało się jednak, że istnieje jego inna wersja! Wersja bez cukru i bez glutenu! Nie wierzycie? 

Ja też nie wierzyłam, aż upiekłam i spróbowałam. Nie ukrywam, że bardzo się bałam finalnego efektu - rewelacyjne składniki (nierzadko drogie) mogły wylądować w koszu. Autorka tego przepisu również się tego obawiała, ale zarówno jej test, jak i mój wypadły pomyślnie. Rodzinka się zachwycała, a ja byłam szczęśliwa, że wszystkim równo mogą się uszy trząść - także córci na diecie :)




Składniki:

masa makowa


  • 500g suchego maku
  • 100g rodzynek
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 3 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 2 łyżki rumu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 100g płatków migdałowych
  • skórka pomarańczowa z 1 sparzonej pomarańczy
  • 100g pokrojonych suszonych śliwek 
  • 6 łyżek miodu
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
ciasto

  • 250g mąki migdałowej
  • 200g mąki gryczanej
  • 6 łyżek mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki octu winnego
  • 300g mleka roślinnego
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 100g miodu

Sposób przygotowania:

Mak zalej wrzącą wodą - tak, by go nią przykryć. Przykryj i zostaw na noc. Rano odlej nadmiar wody i zmiel dwukrotnie. Do powstałej masy dodaj pozostałe składniki. 

Kaszę jaglaną wymieszaj z 2 łyżkami masy makowej i zblenduj. Dodaj siemię lniane i pozostałą masę makową. Dokładnie wymieszaj. Możesz dosłodzić miodem.

W misce wymieszaj mąki, siemię, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. W drugiej rozpuszczony olej kokosowy, miód, sok, ekstrakt migdałowy, ocet, mleko i ziarenka wanilii.
Do mokrych składników dodaj suche, wymieszaj i zagnieć ciasto. Przełóż je na stolnicę oprószoną mąką gryczaną i za pomocą wałka uformuj prostokąt o długości 40 cm i szerokości ok. 25 cm. 

Na ciasto wyłóż i rozprowadź masę makową zostawiając 2 cm od brzegu. Zwiń roladę, a końce mocno sklej. Przełóż makowca na papier do pieczenia i zawiń dwukrotnie pozostawiając ok. 1 cm luzu.

Makowiec piecz w 160 st. z termoobiegiem ok. 60-70 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia. Najlepiej się kroi wychłodzony w lodówce.




Komentarze

  1. Z chęcią bym go spróbowała. :D
    Kocham makowce, a tak oryginalnego jeszcze nie jadłam.

    Chwila-smaku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz