Piersi kaczki w sosie pomarańczowym – danie wbrew pozorom łatwe i szybkie. Pierś z kaczki to jedno z moich ulubionych rodzajów mięsa. W słodko-kwaśnym sosie z pomarańczy smakują cudownie – warto korzystać póki mamy słodkie pomarańcze. Do kaczki podałam makaron i duszony jarmuż – w takiej postaci jarmuż jest zdecydowanie bardziej charakterny. Zamiast jarmużu można użyć szpinaku lub podać kaczkę z ulubionym puree.
Piersi kaczki w sosie pomarańczowym:
- 2 piersi z kaczki ze skórą (każda ok. 220 g)
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy (125 ml)
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego (125 ml)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 łyżeczka mąki
Duszony jarmuż po chińsku:
- 200 g pociętych listków jarmużu
- 125 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
- 2 ząbki czosnku
- 1 niepełna łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- sezam do posypania
Sos pomarańczowy: Sok wyciśnięty z pomarańczy (ja użyłam czerwonej pomarańczy), bulion drobiowy, sos sojowy, ocet, cukier i skórkę z pomarańczy zagotowujemy. Mąkę rozrabiamy z łyżką wody i dodajemy do sosu. Gotujemy przez ok. 10 minut, aż sos zmniejszy swoją objętość. Przyprawiamy lekko solą. Przed podaniem możemy przetrzeć przez sitko.
Piersi kaczki: Piekarnik nagrzewamy do 200°C (grzanie górne, bez termoobiegu). Kaczkę nacieramy solą i pieprzem od strony mięsa. Skórę z kaczki nacinamy ostrym nożem w romby (uważając, żeby nie naciąć mięsa). Suchą patelnię silnie rozgrzewamy i kładziemy kaczkę skórą do dołu. Smażymy przez 8 minut. Przekładamy do blaszki – skórą do góry – i wkładamy do piekarnika na 9-10 minut. Po wyjęciu nakrywamy folią aluminiową i odkładamy na 4 minuty.
Duszony jarmuż po chińsku: Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Podsmażamy przez mniej niż minutę drobno pokrojony czosnek. Wrzucamy jarmuż i wlewamy sok z pomarańczy (to nic, jeśli cały się nie zmieści na raz, baaardzo zmniejszy swoją objętość). Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 2 minuty (w między czasie dodajemy resztę jarmużu). Odkrywamy pokrywkę i gdy sok pomarańczowy wyparuje, dodajemy sos sojowy, sos ostrygowy i smażymy jeszcze minutę. Wyłączamy ogień, polewamy całość olejem sezamowym i posypujemy sezamem.
Pierś podajemy w całości lub pokrojoną na plasterki w towarzystwie sosu pomarańczowego i duszonego jarmużu. Do dania podałam także ugotowany pszenny makaron.
Na pewno będzie smaczne.
Zapraszam do mnie :
wearehappyjulia17.blgspot.com
Ja też lubię kaczusie. Taka wersja bardzo mi odpowiada, pyszności!
Haha 😀 Jak ja lubię tą stronę !
Zapraszam do mnie: http://bepicasso.blogspot.com/
mniam! 🙂 a kaczkę również bardzo lubię 🙂
Połączenie kaczki z pomarańczami to najlepsze co wymyślono.
Pięknie podana, na pewno smakowita 🙂
Pyszne, wykwintne danie 🙂