Translate

poniedziałek, 25 stycznia 2016

Styropian, czyli sernik z jogurtów

Mąż od jakiegoś czasu marzył o serniku. A wiecie jak to jest... żony to dobre stworzenia, zawsze im serce zmięknie. No i mimo diety, mąż sernik dostał, ale na jogurtach. Wilk syty i owca cała :) 
Styropian to lekka wersja sernika. Nam bardzo smakuje! Zapraszam!


SKŁADNIKI: duża blacha 25x30 cm
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 żółtek (jaja o rozmiarze L)
  • 250 g masła (opcjonalnie dodatkowo 50 g jeśli ciasto się nie połączy)
  • 2 łyżki gęstej śmietany 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 g cukru waniliowego
Masa jogurtowa:
  • 1 litr jogurtu typu greckiego (ja użyłam 800 g greckiego i 200 g naturalnego)
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 5 białek
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 słoik dżemu truskawkowego 

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagniatamy i dzielimy na dwie, równe części. Pierwszą owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Drugą część ciasta wylepiamy dno blachy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.

Masa jogurtowa: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po troszku cukier i cukier waniliowy i jeszcze chwilę miksujemy. W osobnej misce za pomocą miksera łączymy jogurt, kokos i mąki. Do masy przekładamy ubite białka i delikatnie mieszamy.

Na surowe ciasto wykładamy masę jogurtową. Na masę łyżeczką rozprowadzamy dżem (najłatwiej przełożyć go wcześniej do miski i mocno wymieszać by zrzedł). Na wierzch ścieramy na tarce (na grubych oczkach) zamrożone ciasto.

Ciasto pieczemy w 180-190 st. C przez 60 minut (grzanie góra-dół). Kroimy po zupełnym wystudzeniu.


8 komentarzy:

  1. Zastanawiałam się, dlaczego styropian? Teraz już wiem :)
    Robię podobny sernik z jogurtów, ale bez kruchego ciasta. Za to z pianką i galaretką. Uwielbiam, zwłaszcza latem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiła sernika z jogurtem, ale widze, że warto :) U mnie na blogu również przepisy na sernik (mam nadzieję, że równie dobre) :) Zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  3. do tego ciasta zbieram się już jakiś czas, ale póki co unikam słodkiego, więc jeszcze musi poczekać :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki sernik to ja mogę jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z pewnością smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczny! Jeszcze go nie piekłam. Ciekawe, czy mój mąż by się nabrał, on tak lubi serniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. W niczym nie wygląda jakby mu coś brakowało:) Wygląda po prostu świetnie:)
    Sernik odchudzony czy nie zawsze działa na wyobraźnię. I do tego ta nazwa;)Wow!

    OdpowiedzUsuń
  8. To ciasto jest pyszne. Moja teściowa często je piecze :-)

    OdpowiedzUsuń